Apel za hranu
918

Migranti kod Sarajeva pronašli privremeni dom: Nigdje nismo tako dobro dočekani kao u BiH

Piše: A. B. i I. P.
(Foto: N. G./Klix.ba)
Grupa od blizu 40 migranata među kojima ima i djece pronašla je svoj privremeni smještaj u mjestu Nebočaj nadomak Sarajeva.

Migranti trenutno borave u domovima mještana koji su ponudili svoju nesebičnu pomoć. Ekipa portala Klix.ba obišla je mjesto u kojem su konačno pronašli toplotu i hranu.

Jedan od migranata je ljekar Selam Agberi iz Afganistana. Kako kaže, u kući u Nebočaju boravi već 45 dana.

"Ovdje sam s bratom, a porodica je ostala kući. Išao sam preko Irana, u Turskoj sam radio 50 dana. Policija u Grčkoj je pravila probleme pa i bila brutalna prema nama. Ovdje je sve uredu i imamo sve što nam treba, možda i ostanem u BiH", rekao je Agberi za Klix.

Sirijac Ahmed Felah je u svojoj državi izgubio sve i sada želi završiti u Sloveniji, a naposljetku u Njemačkoj. Ipak, sviđa mu se u BiH jer im ljudi pomažu da nađu hranu i mjesto za spavanje.

"Probleme sam imao u Novom Pazaru i još jednom mjestu u Srbiji, s policijom i s nekim građanima. U BiH sam naišao na pomoć pa čak i ljekarsku skrb. Nigdje nije bilo kao u BiH", rekao je Felah koji je do jučer spavao po autobuskim stanicama.

Pomoć su im pružili mještani, a trenutno u dvije kuće boravi 36 muškaraca i jedna porodica sa četvero djece. Privremeni dom su im osigurala dva bh. Egipćanina, dok organizaciju nabavke hrane i obuće vodi lokalac Husein Sarajlić.

"Uključili smo se da bismo pomogli koliko možemo hranom i ostalim osnovnim potrepštinama. Oni su bosi, imaju poderanu odjeću i često imaju probleme s nogama jer dolaze pješke, uglavnom preko Srbije. Dakle, ovo je prvi potez dok se ne uključe organi poput općine", rekao je Sarajlić za Klix.ba

Migranti dolaze uglavnom iz Sirije, Afganistana i Alžira.

"Prvo su boravili na Ilidži, a u jednoj kući je trenutno njih 36, samo da bi se sklonili s hladnoće. U vlasnikovoj kući boravi još jedna porodica sa četvero djece i također je riječ o privremenom boravku, jer tu nažalost ne mogu živjeti", objašnjava Sarajlić.

Neki od migranata su ovdje više od mjesec dana, a savjesni građani pomažu hranom i odjećom. Pokrenuta je akcija sakupljanja osnovnih potrepština - najbitnija je hrana i novac ne treba uplaćivati, poručuju mještani. Sve informacije o tome kako pomoći ljudima u potrebi možete dobiti na broj telefona 061/824-316.