BiH
373

Mektić: Napad na novinare osuđujem, a postojanje Ravnogorskog pokreta treba ispitati

Piše: S. H.
Nakon što su jučer nedaleko od Višegrada napadnute ekipe televizije N1 i FTV-a, kada su novinare i kamermana fizički napali pripadnici Ravnogorskog četničkog pokreta na obilježavanju 70. godišnjice od hapšenja Draže Mihailovića, oglasio se i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je osudio napad na novinare.

U razgovoru za Klix.ba ministar Mektić kratko je prokomentarisao jučerašnji događaj u Višegradu, kazavši kako sve one koji su odgovorni za napad na novinare treba procesuirati.

"Istraga će potvrditi eventualnu odgovornost, a ukoliko postoji bilo čija krivica jasno je da to treba procesuirati. Napad na novinare osuđujem i smatram da postojanje takve vrste udruženja treba ispitati", istakao je Mektić.

U međuvremenu su brojne javne ličnosti, predstavnici institucija i udruženja osudili napad na novinare i općenito onemogućavanje novinara u izvršavanju svog posla, ali je također naglašena opasnost djelovanja organizacija kao što je Ravnogorski pokret, čija se ideologija zasniva na fašizmu i ekstremizmu.

"Djelovanja takvih i sličnih udruženja samo nanose štetu BiH, zbog čega je neophodno ispitati rad takvih udruženja", kazao je Mektić.

Međutim, odlučna borba prije svega zakonodavnih institucija, koje bi zakonom zabranile postojanje ovakvih organizacija, ali i izvršnih nivoa vlasti nikada nije pokrenuta, i do sada se zasnivala na deklarativnom osuđivanju njihovog postojanja.

A da Ravnogorski četnički pokret koji redovno paradira u Višegradu nije tek obično udruženje građana, simbolično pokazuju učesnici jučerašnjeg obilježavanja 70. godišnjice hapšenja Draže Mihailovića. Većina ih je bila obučena u vojne uniforme, a simbolika same ceremonije, sa svečanim postrojavanjem, zastavama i paradiranjem ukazuju da odanost jednom režimu koji je svijet osudio, još uvijek postoji.

Jedno je sigurno, ukoliko BiH želi nastaviti putem evropskih integracija veoma brzo će morati raščistiti sa definisanjem fašističke ideologije, odnosno praktično zabraniti djelovanje svih ekstremnih organizacija, poput Ravnogorskog pokreta.