BiH
0

BH novinari zahtijevaju istragu o napadu na novinare i sankcije za napadače

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije osuđuju fizički napad na novinarsku ekipu N1 televizije i zabranu snimanja ekipi Federalne televizije (FTV) na jučerašnjem skupu Ravnogorskog pokreta u Višegradu održanog u povodu obilježavanja 70. godišnjice hapšenja četničkog vođe Draže Mihailovića.

U saopćenju za javnost UO BH novinara smatra nedopustivim fizičko zlostavljanje novinara i onemogućavanje snimanja na javnom događaju od značaja za građane BiH, koji je u sebi nosio elemente visokog rizika i na kojem su nošeni profašistički simboli i veličani pripadnici četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata.

"Zabrinjavajuća je činjenica da organizatori tog skupa i nadležne policijske jedinice nisu poduzele potrebne mjere sigurnosti niti su na zakonit način zaštitili novinare u trenutku kad su ih fizički napadali. Oni su čak pokušali zataškati cijeli slučaj kroz izjave da je okupljanje prošlo bez ikakvog incidenta", navodi se.

UO BH novinara i Linija za pomoć novinarima zahtijevaju od Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo i nadležnih pravosudnih organa RS detaljnu istragu o napadu na novinare i krivične sankcije za napadače, njihove nalogodavce, kao i za organizatore skupa u Višegradu.

"Za nas u Udruženju BH novinari taj napad ne samo da ima obilježja krivičnog djela, kršenja prava na slobodu izražavanja i namjerno ugrožavanje života, već u sebi nosi i elemente zločina iz mržnje, budući da su napadači koristili psovke i pogrdne riječi u vezi s nacionalnošću novinarki i snimatelja iz Sarajeva", navodi se.

UO BH novinara poziva nadležne državne institucije zadužene za zaštitu slobode izražavanja, sigurnosti i prava novinara na odlučnu i beskompromisnu pravnu reakciju nakon napada u Višegradu, te mnogo odgovornije i zakonito postupanje u svim napadima na medije da bi novinari bili zaštićeni na jednak način, kao i ostale službene osobe na radnom zadatke te da bi imali jednak pristup pravdi i institucionalnoj zaštiti kao svi građani BiH.