BiH
744

Kojović: Četničko paradiranje u Višegradu je terorizam nad žrtvama rata

Klix.ba
Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović oglasio se povodom paradiranja pripadnika Ravnogorskog pokreta i napada na novinare u Višegradu.

"Detalji napada na novinarske ekipe koje su izvršili pripadnici Ravnogorskog pokreta, zabrinjavaju u najvećoj mjeri, jednako kao i izostanak adekvatne reakcije institucija i osuda od strane političkih subjekata u Republici Srpskoj. Činjenicu da je ograničavanje prava novinarima da rade svoj posao, bilo čak praćeno fizičkim narušavanjem njihovog fizičkog integriteta. Napad na novinare je apsolutno nedopustiv. Sloboda od straha za fizičku i svaku drugu bezbjednost novinara je osnovni preduslov demokratskog društva i mora biti zaštićena brzim i strogim krivičnim sankcijama“, kazao je Kojović.

Ističe da sloboda okupljanja i sloboda govora jesu postulati demokratskog društva.

"Ali se ta prava moraju zakonom uskratiti onima koji ih koriste za negiranje zločina protiv čovječnosti i veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Upravo zbog ovakvih pojava Naša stranka je u Federalnom parlamentu FBiH predložila zakon kojim se zabranjuje negiranje genocida i trivijaliziranje zločina protiv čovječnosti, te veličanje osuđenih ratnih zločinaca. Ako bude dovoljno razuma u Federalnom parlamentu, nakon što se naš prijedlog nacrta vrati iz javne rasprave i nađe na dnevnom redu, ovakvi i slični skupovi u FBiH će biti ilegalni, a njihovi učesnici podložni zatvorskim sankcijama. Pozivamo političke aktere u državnom parlamentu da učine sve i postignu na državnom ono što mi uspjeli uraditi na entitetskom nivou i da prošlost i pokrete i ideologije koje jedino tamo i pripadaju, stave van zakona i omoguće nam da se u potpunosti okrenemo ubrzanom putu ka civiliziranoj porodici EU“, zaključio je Kojović.