Komentari (95)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ef. Šljivo je čovjek za respekt, fino zbori, ali u praksi od ovoga nema ništa, jer je Bošnjačka ulema i politika zaokupljena samo ličnim interesima i bogačenjem pojedinaca i njihovih familija, prvenstveno uhljebljavanjem u buđetske institucije, te raznim ostalim mahinacijama bez ikakvog plana i programa. Dok bi za to vrijeme mi ko obični smrtnici trebali saburati, te težiti nekom lažnom jedinstvu i zajedništvu u kojem nemamo nikakav interes, osim floskula koje niko pojeo nije.
Totalna neistina. Imam puno povjerenje u IZ i našeg reisa. Ovaj narkoman priča o nekim jedinstvima u koja ni sam ne vjeruje.
Nisam baš na svakoj džumi u džematu Grbavica 2 gdje je ef. Šljivo, ali moram pomenuti kako mi je jako drago što je imao par jako 'oštrih' hutbi osvrćući se na vlast i na ove patetične političare koji samo gledaju svoje interese i svoje fotelje. Također često i s pravom 'naruži' naš narod i ulemu kako se samo bave vjerom ili nekim vrlo nebitnim stvarima, a obrazovanjem i stanjem u društvu malo ili nimalo. Jedan od rijetkih efendija kojeg izgleda nije strah da malo progovori protiv etablišmenta.
Zrcali?
Jok ogledali se.
Sjecam se mog komsije, cika Sakiba, jednog od rijetkih hadzija koji su tu obavezu obavili kako treba. Pripremao se godinama za to, po svim propisima, koje danasnji instant vjernici nisu u stanju ispuniti. I danas se o njemu i njegovoj Hadzinici, teta Safiji prica u superlativu. Nisam vjernik, ali puno postovnje onim pravim, koji izumiru polako kako godine idu. Danas 99% ljudi ide na Hadz kao na ekskurziju. Prvo ne ispune one uslove, koje moraju pred putovanje. Od izvora novca, halala pa dalje.
Samo vi udarnicki u proslost, a za trideset godina, zemlja puna Araba. Prvo su izgradili dzamije, (obiljezili teritorij), sada kupuju kuce i ZEMLJU, zene se bosankama i za trideset godina biti ce te manjina. Kako vas je Alija navukao, ko zadnje levate, sin mu rasprodaje zemlju, a vi po kurbanima i baklavama. Blago vam pameti, odnosno, onome sta vam je vec u glavi (pamet ocigledno nije).
Volio bih te kritikovati da mogu, ali si upravu, da se ne lažemo.
Ako te zazrcam zrcalom, neš se više prepoznat' u ogledalu! Čuj 'zrcali'... Kakav glagol u pm...
samo o jedinstvu, dok njegove kolege u rs-i rade za 400-500km on ubire milju i po plate, a na kafu sto dobije niko i ne broji. jedinstvo al u guzici...
Din Islam (Red Mira) nije isto sto i religija Islam. Religiju Islam su stvorili koruptni perzijski imami Buhari, Tirmidi, Dzafari, Zaidi, Tabari i ostali. Oni su stvorili i sve danasnje sekte - Sunite, Šiite, Alevite, Sufije, Selefije, Ahmedije, Hanefije, Malikije, Šafije i 300 ostalih sekti, koje su sve proklete zbog odbacivanja Din Islama, kako bi vratili stare arapske tradicije paganstva i ritualnih molitvi. Allahu ne trebaju nikakve ritualne molitve i kurbani.
Postedite zivotinje ovog ritualnog paganskog klanja. To ne daje nista osim troska (par obroka) i veliko unistavanje stocnog fonda. Niti se time pomaze siromasima trajno, niti to donosi ikakvu dobit.
@Okrutni Hamo Kakav onda islam prakticiras? Bez Suneta i Hadisa muslimani gotovo nista ne bi znali npr. o Muhamedu i njegovom zivotu.
PRIKAŽI ODGOVORE (11)
E cobane muslimani su jedinstveni nema sta i tako hiljadama godina
Kurban bajram je paganski ritual drevnih Arapa koji sa Islamom nema veze. Klanje deva je bilo dozvoljeno SAMO u jednom slucaju: Kada se predstavnici plemena i naroda upute na medjunarodnu konferenciju u Meku, da bi imali dovoljnu opskrbu hranom dok ne stignu. Hadzdz je godisnji skup naroda cijelog svijeta, a ne ovaj paganski ritual masovnog klanja zivotinja i obozavanja kamena. Ko bude prakticirao ovaj paganski ritual drevnih Arapa, taj je skrenuo s puta.
Moj Hamo puko ti skroz,hajde ti po terapiju hitno. Boga mi nisi dobro.
@emko43 Pukli su oni koji misle da trebaju klati zivotinje, pustati krv i misliti da ce ih Bog za to nagraditi.
O efendijo, hodza, jesi li ti sa ostalim kolegama efendijama pripremio desetak sergija, vjerovatno vas svrbi lijevi dlan, i kakav predizborni vaz da nam date smijernice za koga da glasamo. Vi, popovi i ostali poglavari zivite od ovih Svetih dana, pogotovo od dzenaza, sahrana i sl., imate kao skromna primanja, a u avlijama, dvoristima luksuzne kucetine, nabrijana auta, djeca se skoluju u inostranst
Al se srbende okupile na komentarisu islam Mrs svojoj vjeri stoko
kao mali sam slušao o tome da je pravi hadžija onaj koji skupi novac trudom svojim i marljivim radom, a u međuvremenu živi pošteno sa bogom i rajom..pa su govorili da trgovac ne može biti hadžija i tako neki koji na lak način dolazi do novca...kao primjer navodio se brico da je njegov zanat pošten i sl. zanati i da je to pravi hadžija , kada završi taj obrede, sada ja vas pitam..kako sve ove silne hadžije po bosni a većina ih lopina..kako hadžija može biti političar
Pa čekaj jebemu kud mi neko ne javi da se trgovinom lako pare zgrću. Ne znam samo što svi ne utovaraju pare lopatom kad je tako lako.
@pusa911 mnogo si pametan , al ono pravo pametan osim trgovca , nije poželjan ni birtijaš ili slična profesija..tako pričali stari
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
meho ef sljivo, ti ocito niti dobro cujes niti dobro vidis,upravo sada ovim hodocascem je doslo do izrazaja i vidi se svemuslimansko ne jedinstvo i iz dana u dan stvara se sve veci jaz izmedju muslimana kako na lokalnom tako i na drzavnom i na medju drzavnom nivou.
Meho ef. je ponajbolji sarajevskih imam i jedan od naših najvećih alima uopšte. Tužno je to što je napustio Preporod koji je pod njegovom "palicom" napravio velike iskorake, a nakon njegovog odlaska ponovo postao obični režimski list bez prostora za ikakvu kritiku IZ-e. To što je ovakav potencijal svakodnevno vezan samo za mihrab pokazuje da naša IZ nažalost nema ni trunku razumijevanja za prave izazove oko nas. Umjesto da uključe ovog čovjeka na Radio ili konačno više TV IZ, on je obični hodža?
Osim što pokazuje da IZ nema trunku razumijevanja, pokazuje i da svi njeni uposlenici, bez izuzetka, nemaju petlju i hrabrost pričati o problemima IZ javno. Dovoljno im je što uzimaju solidnu platu i solidnu kovertu svako malo. Društveno su angažovani otprilike koliko bebe u porodilištu.
@Hipoteza Nažalost istina. Sve su to uglavnom konformisti kojima je stalo da zarade solidno i ništa više. Ne interesuje njih uopšte zajednica ili su kukavice i boje se za nafaku, pa se i ne usuđuju kritikovati IZ, koja nažalost djeluje poput najvećih boljševista: svaka kritika se odmah guši. To što je Sarajevo morao napustiti hafiz Bugari pokazuje koliko su samo glupi i bezobrazni, ali neka samo nastave, obiće im se sve to uskoro o glavu...
PRIKAŽI ODGOVORE (1)