BiH
17

Mehmedović: Neko će zbog zaštite optuženog Zubca krivično odgovarati

Klix.ba
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentarnoj Skupštini BiH (PS BiH) kazao je da će Nezavisni odbor PS BiH krivično odgovarati jer nije smijenili Gorana Zubca sa čela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), iako je protiv njega podignuta optužnica i kao takav, prema zakonskim propisima BiH ne bi smio biti na čelu ove važne državne institucije.

Ne samo, rekao je Mehmedović, da je Nezavisni odbor prekršio zakon BiH već je doveo u pitanje sigurnosni sistem naše zemlje.

"Nezavisni odbor pokušava iznjedriti političke odluke, a ne sprovoditi zakon, što im je osnovna funkcija. Zubac više nema pristup tajnim podacima što znači da sada nema ni operativne mogućnosti da obnaša funkciju direktora SIPA-e. No, očigledno je da se Nezavisni odbor stavio u njegovu političku zaštitu, i neko će zbog toga morati snositi odgovornost, odnosno, sigurno će neko pokrenuti krivičnu prijavu protiv Nezavisnog odbora", rekao je Mehmedović za NAP.

"Sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini ne samo da je danas narušena, ona je veoma uslovljena ovakvim jednim stanjem. Ukoliko agencija koja raspolaže oružanom silom ne može da radi svoj posao, onda možete zamisli kako će se građani BiH osjećati", kaže Mehmedović.