BiH
14

Mehmedović: Zubac nastavlja obračun sa Bošnjacima u SIPA-i

Klix.ba
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Načelnik Odjela za zaštitu svjedoka u SIPA-i Vahid Alagić je privremeno suspendovan sa ove pozicije.

Iz SIPA-e je danas saopćeno kako im je Tužilaštvo BiH dostavilo naredbu o provođenju istrage protiv V. A. zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja u predmetu Interni oglas za unapređenje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu od 7. oktobra 2011. godine. Direktor SIPA-e Goran Zubac privremeno je suspendovao Alagića do okončanja krivične istrage ili krivičnog postupka, dodali su iz ove policijske agencije.

Tim povodom je reagirao saopćenjem za javnost državni zastupnik Šemsudin Mehmedović, navodeći da je "Alagić suspendovan zbog prijave jednog policajca".

"Policajca koji je od Alagića tražio nezakonitu uslugu, policajca koji je u 'specijalnom timu' SIPA-e koji ima 'specijalne zadatke' od direktora Zupca. Nije to Zubac učinio u slučaju Anđelka Hrgića iako sva javnost zna da se protiv istog vodi istraga. Zubac tako nastavlja obračun prije svega sa Bošnjacima u SIPA-i, kojih je ostao još mali broj", navodi Mehmedović u saopćenju.

Umjesto da odgovora za kršenje zakona i ulogu koju je imao tokom protesta u Federaciji BiH, što je dovelo do napada na institucije BiH, kada je pričinjena i velika materijalna šteta i kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, Zubac provodi teror u jednoj od najvažnijih sigurnosnih institucija u državi, smatra Mehmedović.

Goran Zubac
Goran Zubac

"Ovim, kao i nizom drugih radnji kojima Zubac prije sveg štiti svoj i kriminal koji je počinio njegov nalogodavac i zaštitinik Dodik, narušena je sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini. Previše je koincidencija, ali sada je već jasno da Dodik nastoji radikalizirati prilike u Bosni i Hercegovini, zabrinut za vlastitu političku sudbinu i očigledni poraz na predstojećim izborima. Za takve namjere tražio je podrsku i van Bosne i Hercegovine. Zubac je jedan od onih koji slijepo izvršavaju njegove političke zamisli, umjesto da osiguraju ambijent u kome će se svi građani BiH osjećati sigurno", navodi Mehmedović.

Suspenzija Alagića je pokazatelj da se u ovoj državnoj Agenciji ne poštuju zakoni ove države, već su postali politička poluga Dodika i drugih mrzitelja ove zemlje, stoji u saopćenju.

"Stvar je ozbiljna i ovom prilikom apelujem na sve organe i institucije u kojima se donosi odluka da končno zaustavi dalje ugrožavanje sigurnosti u državi. Nezavisni odbor bi konačno trebao da radi svoj posao, kao i Tužiteljstvo BiH da postupa profesionalno i zakonito a da se ne upliće u političke pogodbe bilo koje vrste", navodi Mehmedović.