Inzko u Ankari
0

"Međunarodna zajednica je na strani stanovnika BiH"

FENA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Međunarodna zajednica je na strani četiri miliona stanovnika Bosne i Hercegovine, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom posjete Ankari, glavnom gradu Turske.

"Nastavit ćemo da radimo sve što je u našoj moći kako bi im omogućili da postanu građani prosperitetne i stabilne države koja nepovratno korača putem prema članstvu u NATO-u i Evropskoj uniji", rekao je Inzko na konferenciji koja je održana u znak obilježavanja petnaeste godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU danas u Ankari prisustvuje sastancima na visokom nivou u Ministarstvu vanjskih poslova, uključujući i sastanak s ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom.

Inzko je izvijestio svoje sagovornike o situaciji u BiH, te rekao da bosanskohercegovački lideri treba da zgrabe sadašnju priliku kako bi se vratili konstruktivnoj politici.

Nakon izbora 3. oktobra postoji prilika za novi početak koju ni bosanskohercegovačke vlasti ni međunarodna zajednica ne trebaju propustiti. Diplomatsko zbližavanje u regionu koje predvode Srbija i Hrvatska, a snažno ohrabruje Turska, dalo je ključni doprinos tome, rekao je Inzko.

"Zalažem se za daljnje čvrsto opredjeljenje ključnih međunarodnih partnera kao što je Turska", naglasio je Inzko.

U govoru na Turskom institutu za ekonomska i politička istraživanja, visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao da su nedavna "zabrinjavajuća događanja" u bosanskohercegovačkoj politici u neskladu sa sveukupnim pravcem regiona.

Pokušaji da se reforme vrate u prijašnje stanje su uzrokovani "djelomičnim ponovnim oživljavanjem etničkog nacionalizma".

"Niko u Bosni i Hercegovini ne želi da naredne četiri godine budu jednako pune konfrontacija i neproduktivne kao što su to bile posljednje četiri godine", rekao je on.

"Građani žele napredak, a ne stanje paralisanosti. Integraciju, a ne daljnje podjele", poručio je.

Inzko je naveo da se pregovori o ustavnim reformama trebaju nastaviti i mogu pomoći da se nađu rješenja koja će budućim vlastima omogućiti da propisno funkcioniraju.

"Ključna premisa ustavne reforme je da osigura da svaki građanin Bosne i Hercegovine uživa ista temeljna građanska i politička prava kao i građani Evropske unije", zaključio je Inzko.