Davutoglu kod Inzka
0

"Opredjeljenje Turske je mirna, stabilna i prosperitetna BiH"

FENA
Građani BiH žele novi početak nakon nedavnih izbora, a to znači da ne treba gubiti vrijeme, već što prije uspostaviti vlast i rješavati hitne prioritete, izjavio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko tokom sastanka sa turskim ministrom vanjskih poslova Ahmetom Davutogluom, koji je održan danas u Sarajevu.

“Izbori pružaju političarima priliku za novi početak. Birači su izašli na biračka mjesta kako bi izabrali lidere za sljedeće četiri godine i one stranke koje su dobile njihovu podršku imaju obavezu da hitno formiraju vlasti koje će riješiti izazove sa kojima se BiH suočava. BiH sebi ne može dozvoliti da izgubi još vremena.”, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU.

Inzko je rekao da pored hitnih ekonomskih reformi, koje će pomoći da se privuku investicije i smanji nezaposlenost, postoji neposredna potreba za rješavanjem neispunjenih uvjeta za tranziciju OHR-a, uključujući ispunjenje ciljeva u vezi sa državnom i vojnom imovinom.

Kako se navodi u saopćenju OHR-a, BiH će, također, morati hitno da riješi uvjet koji se odnose na program u vezi sa EU - usvajanje zakonske regulative za popis stanovništva na cijeloj teritoriji BiH 2011. godine te usklađivanje bosanskohercegovačkog ustava sa Evropskom konvencijom za ljudska prava.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU pohvalio je Tursku zbog njenog konstruktivnog pristupa rješavanju dugo prisutnih pitanja u regionu i Bosni i Hercegovini.

Inzko je dodao da se ozbiljni izazovi sa kojima se suočava Bosna i Hercegovina mogu uspješno riješiti ukoliko lideri budu spremni na postizanje kompromisnih rješenja.

Turski ministar vanjskih poslova Davutoglu je čestitao građanima Bosne i Hercegovine na zrelosti pokazanoj tokom općih izbora 3. oktobra i istaknuo važnost zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne BiH da ispuni svoj krajnji cilj - integraciju u NATO i EU.

Davutoglu je ponovo naveo opredjeljenje Turske za mirnu, stabilnu, prosperitetnu BiH i naglasio trajnu podršku Turske ulozi OHR-a u vezi sa tim, kaže se u saopćenju OHR-a.