Inzko s akademicima
0

"BiH očajnički treba snažnu i efikasnu vladu"

FENA
Bez obzira na sve poteškoće u procesu formiranja vlasti, oktobarski izbori i dalje predstavljaju najbolju šansu za novi početak BiH, rekao je danas visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU i otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Iarochevitch sastali su se s profesorima Murisom Osmanagićem, Dejanom Miloševićem i Vladimirom Premecom - predstavnicima stotinu intelektualaca iz Bosne i Hercegovine i inostranstva koji su potpisali “Otvoreni apel”.

“Bosni i Hercegovini očajnički je potrebna snažna, principijelna i efikasna vlada, i potrebna joj je odmah”, naglasio je Inzko.

On je pozvao nevladine organizacije i udruženja građana da nastave zahtijevati akciju od političkih lidera.

“Birači su 3. oktobra ukazali svoje povjerenje strankama i pojedincima. Sada je vrijeme da oni koji su ga dobili opravdaju ukazano povjerenje”, rekao je Inzko.

“BiH i njeni građani ne mogu si priuštiti daljnja kašnjenja u provođenju ključnih reformi. Svaka nova vlada mora staviti program pristupanja EU u samo središte svog programskog djelovanja”, rekao je Inzko.

Politički lideri moraju staviti interese glasača i države iznad svega ostaloga i formirati većinu koja će biti u stanju odgovoriti na izazove s kojima se suočavaju ova zemlja i njeni građani.

Boris Iarochevitch, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, naglasio je da je neophodno poduzeti hitne mjere kako bi Ustav bio usklađen s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima te kako bi se poboljšala efikasnost i funkcioniranje institucija.

Inzko i Iarochevitch također su istaknuli da će međunarodna zajednica ostati aktivno angažirana u Bosni i Hercegovini sve dok zemlja ne osigura punu integraciju u evroatlantske strukture kao suverena i prosperitetna država.

“Širom BiH ljudi žele radna mjesta, bolji životni standard, efikasniju borbu protiv kriminala i vladu koja će pokazati više razumijevanja - ovo su također ciljevi međunarodne zajednice”, izjavio je danas Inzko, saopćeno je iz Pres-ureda OHR/EUSR-a.