Valentin Inzko
0

"Građani BiH su žrtve političkog zastoja"

FENA
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Valentin Inzko (Foto: OHR)
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU Valentin Inzko, koji je danas učestvovao na sastanku Komiteta za politička i sigurnosna pitanja Evropske unije u Bruxellesu, kazao je da su građani BiH prave žrtve političkog zastoja.

Šest mjeseci nakon izbora još nema izgleda za formiranje državne vlade, a na mnoge državne institucije, posebno one koje se bave vladavinom prava, vrši se politički pritisak, saopćeno je danas iz OHR-a.

"Bosni i Hercegovini su potrebni funkcionalni organi vlasti na svim nivoima", rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU dodajući da je proces evropskih integracija u potpunosti zaustavljen, a ekonomija i dalje trpi posljedice.

Naveo je i da međunarodna zajednica i Evropska unija moraju osigurati da BiH ne zapadne u dublju krizu.

"Bilo bi pogrešno posmatrati posljednja događanja u Federaciji BiH i Republici Srpskoj kao kratkoročan problem", istaknuo je Inzko.

"Mi već pet godina nazadujemo. Moramo se fokusirati na trenutne poteškoće, ali isto tako moramo kritički sagledati šta treba da uradimo radi konsolidacije funkcionalne i održive demokracije u dugoročnom periodu", kazao je on.

Inzko je naglasio da je napredak moguć, pozdravljajući činjenicu da je Evropska unija utvrdila posebne instrumente da bi svojim novim, ojačanim prisustvom u Bosni i Hercegovini mogla efikasno djelovati radi pružanja pomoći relevatnim faktorima u BiH da se pokrenu s mrtve tačke i načine stvarne pomake u bliskoj budućnosti i srednjoročnom periodu.

"Toplo pozdravljam pripreme koje se trenutno vrše za jačanje prisustva i politike EU. Pružit ću punu podršku budućem novom šefu Delegacije EU. Jasno je da BiH prosto ne može da sebi priušti još četiri godine stagnacije i neslaganja u zemlji. Moramo naći put naprijed", kazao je Inzko.

Visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU je rekao i da BiH iz jasnih historijskih i geopolitičkih razloga, predstavlja poseban izazov; jer je BiH i do sada bila, a i dalje je suočena s ozbiljnjim, mada ne i nepremostivim, problemima.

Izrazio je uvjerenje da planovi, koje su dogovorile države članice EU, vode u pravom smjeru.