Valentin Inzko za Politiku
0

"Neophodne promjene za funkcionalniju i efikasniju vlast"

SRNA
Valentin Inzko
Valentin Inzko
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je da su u BiH neophodne promjene koje će državnu vlast učiniti funkcionalnijom i efikasnijom, ali da to ne znači centralizaciju.

"Pri tome se mora poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH", poručio je visoki predstavnik.

Inzko je istakao da iz Ustava moraju biti izbačene diskriminatorske odredbe protiv pripadnika manjina, navodeći da u vezi s tim postoji opšta saglasnost i politički lideri sada moraju da naprave pomak u tom smislu. 

On je za beogradsku "Politiku" ponovio da je formiranje vlasti u BiH "prava prilika da se zemlja vrati na zacrtani put" i ocijenio da su naredne četiri godine presudne za pridruživanje NATO i EU, zbog čega je neophodno intenzivirati provođenje reformi.

"Podržavam sve napore na formiranju koalicije koja će ubrzati reforme i riješiti ekonomske i socijalne probleme u BiH", rekao je Inzko.

On je naveo da su sve političke stranke podržale proces pridruživanja EU, izrazile spremnost da se bore protiv korupcije, jačaju vladavinu zakona i da oporave ekonomiju, i dodao je da je međunarodna zajednica spremna da pomogne na svaki mogući način, ali da ključne odluke za napredak moraju biti donijete unutar BiH.

Inzko pozdravlja planove EU da ojača svoje prisustvo u BiH, ističući da je suviše rano govoriti o nekim konkretnim mjerama budući da se u Briselu o tome još uvijek razgovara.
Prema njegovim riječima, u ovom trenutku izvjesno je samo to da će EU u okviru Lisabonskog ugovora, radi bolje efikasnosti, u BiH zadržati relevantne misije - Delegaciju EU, Policijsku misiju i EUFOR. 

Što se sankcija tiče, Incko kaže da su one neminovnost ukoliko neko ne poštuje evropske standarde.

Inzko je ponovio da OHR nije prepreka za napredovanje BiH na njenom putu ka EU, ističući da će o zatvaranju odlučiti Upravni odbor Savjeta za provođenje mira, ali tek onda kada domaće vlasti u potpunosti realizuju program "pet plus dva". Do tada OHR ostaje otvoren sa punim kapacitetom, uključujući i bonska ovlašćenja.

Visoki predstavnik je naglasio da i dalje raspolaže bonskim ovlašćenjima i da ih može iskoristiti ukoliko to bude potrebno.

On je istakao da obilježavanje međuentitetske linije u BiH treba uraditi u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, prema kome je to vojno pitanje koje se mora uraditi sa EUFOR-om i NATO-om.