BiH
55

Među optuženima za utaju 755.000 KM poreza i inspektor Porezne uprave FBiH

Klix.ba
Tužilaštvo BiH je podiglo jednu od najopsežnijih optužnica za poreznu utaju, pri čemu je priloženo čak 898 dokaza i predloženo oduzimanje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 755.257,22 KM.

Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu protiv Ivice Ćuka, rođenog 12.07.1977. godine u mjestu Broćanac, Posušje, nastanjenog u Posušju, direktora i odgovorne osobe u preduzeću Elipsa d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje, u periodu od 2003. do 2009. godine; Damira Ćuka, zvanog Pajo, rođenog 17.04.1970. godine u Mostaru, nastanjenog u Posušju, zaposlenika u preduzeću Elipsa d.o.o. Posušje, a od 06.11.2009. godine direktora i odgovorne osobe u ovom preduzeću; Dinka Ramljaka, rođenog 25.08.1961. godine u Mostaru, nastanjenog u Posušju, zaposlenog u Poreznoj upravi FBiH - Porezna ispostava Posušje; pravne osobe Elipsa d.o.o. za trgovinu i usluge export-import Posušje, sa sjedištem u naselju Vranić, općina Posušje.

U optužnici se navodi da su Ivica Ćuk, kao vlasnik, osnivač i direktor preduzeća Elipsa d.o.o Posušje, u dogovoru sa Damirom Ćukom, koji je obavljao i poduzimao radnje u poslovanju pravne osobe Elipsa d.o.o., počinili poreznu utaju.

Optuženi su izbjegli plaćanje poreza na promet robe ukupne vrijednosti od oko 7,4 miliona KM, na koju nije obračunat ni plaćen porez na promet, a kako bi to prikrili, sačinjavali su lažnu dokumentaciju da roba služi za dalju prodaju, te sačinjavali fiktivne i porezno ništavne račune i otpremnice, lažno prikazujući da su robu prodali fiktivnim firmama.

Na taj način je preduzeće Elipsa d.o.o. izbjeglo plaćanje poreza na promet u iznosu od 755.257,22 KM, za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine i nanesena šteta državi i građanima.

Optuženi Dinko Ramljak se tereti da kao ovlaštena službena osoba u Federaciji BiH, odnosno u svojstvu inspektora Porezne uprave FBiH, Kantonalnog poreznog ureda Ljubuški, tokom 2005. godine, prilikom vršenja kontrole poslovanja preduzeća Elipsa d.o.o. Posušje, nije izvršio inspekcijski nadzor te učinio niz propusta, koji su rezultirali prouzrokovanjem štete i ostvarenjem nezakonite imovinske koristi.

Pravna osoba Elipsa d.o.o. Posušje tereti se da je raspolagala protupravnom imovinskom koristi u iznosu od 755.257,22 KM, za period 2005. godine, koju je u ime i za račun navedenog preduzeća ostvario direktor Ivica Ćuk.

Optuženi Ivica i Damir Ćuk terete se da su počinili kazneno djelo porezne utaje iz člana 210. KZ BiH, optuženi Ramljak Dinko, kazneno djelo nesavjesnog rada u službi iz člana 387. KZ FBiH, te pravna osoba Elipsa d.o.o. Posušje, kazneno djelo porezne utaje iz člana 210. KZ BiH.

Tužilaštvo BiH je uz ovu obimnu optužnicu priložilo 11 registratora sa 898 dokaza kojima se dokazuje porezna utaja i ostvarenje nezakonite imovinske koristi u iznosu od 755.257, 22 KM, te će tokom postupka tražiti oduzimanje nezakonito stečene imovinske koristi i njeno vraćanje u budžet Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo BiH zajedno sa policijskim i agencijama za provođenje zakona u BiH, nastavlja borbu protiv poreznih utaja i privrednog kriminala, kao oblika kaznenih djela kojima se podriva ekonomski sistem i nanosi šteta budžetu i građanima Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u saopćenju.