BiH
0

Podignuta optužnica protiv Željka Kovača zbog porezne utaje

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv jedne osobe, koja se tereti za krivično djelo porezna utaja iz člana 210. Krivičnog zakona BiH.

Tužilac Odjela III Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Željka Kovača, rođenog 18. 10. 1966. godine u Posušju, državljanina BiH.

Optuženi Željko Kovač se tereti da, radeći kao direktor bez ograničenja u preduzeću “Fortis” d.o.o. Posušje, u vremenu od 23. 11. 2005. do 30. 12. 2005. godine u Posušju, suprotno važećim zakonskim odredbama o porezu na dodanu vrijednost, u namjeri da izbjegne plaćanje poreza na promet, sačinjavao, odnosno pribavljao fiktivnu dokumentaciju, račune, narudžbenice i izjave, dajući lažne podatke o prodaji robe jednoj pravnoj osobi iz Posušja u ukupnoj vrijednosti od 183.149,00 KM, iako stvarnog prometa robe s tom pravnom osobom nije ni bilo, čime nije ispunio zakonske uslove za oslobađanje od poreza, te je na taj način izbjegao obračunavanje plaćanja poreza na promet proizvoda i usluga u iznosu od 36.629,80 KM, za koji iznos je oštećen budžet BiH.

Optuženi Željko Kovač se tereti da je izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine dajući lažne podatke o činjenicama koje su od uticaja na utvrđivanje iznosa poreskih obaveza, a iznos obaveze čije je plaćanje izbjegnuto prelazi iznos od 10.000,00 KM, čime je počinio krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stava 1. KZ-a BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.