BiH
18

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za privredni kriminal protiv 29 osoba

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ukupno 29 fizičkih i pravnih osoba za pranje novca u iznosu od 21,7 miliona KM i poreznu utaju u iznosu od oko 3,6 miliona KM, saopšteno je danas iz ove institucije.

"Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u predmetu protiv Bešlić Marinka i drugih, kojom je obuhvaćeno ukupno 29 osoba i preduzeća iz više gradova u BiH, optuženih za pranje novca i višemilionske utaje za koje su oštećeni budžet i građani BiH.", navodi se u saopštenju.

Riječ je o 14 fizičkih osoba i 15 pravnih osoba sa područja Posušja, Cazina, Prnjavora i Tomislavgrada.

"Navedene osobe se u 22 tačke optužnice terete da su, djelujući međusobno i u dogovoru sa optuženim Bešlić Marinkom zvanim 'Biličić' (1961) i pravnim osobama - preduzećima 'Bešlić' d.o.o. Posušje i 'Marjan-commerce' d.o.o. Posušje, te u međusobnim poslovnim odnosima između različitih fizičkih i pravnih osoba, tokom 2004. i 2005. godine, vršili fiktivni promet robe, sa namjerom pranja novca i utaje poreza", dodaje se u saopštenju.

Dokazni materijal
Dokazni materijal

U međusobnim nezakonitim i fiktivnim transakcijama izvršeno je pranje novca u iznosu od oko 21,7 miliona KM, te utaja poreza od oko 3,6 miliona KM, za koje su oštećeni budžet i građani Bosne i Hercegovine.

"Ovo je jedna od najobimnijih optužnica za pranje novca i poreznu utaju u postdejtonskoj BiH, koja obuhvata 29 optuženih pravnih i fizičkih osoba, a počinjena krivična djela opisana su u 22 tačke optužnice. Uz optužnicu je dostavljen obiman dokazni materijal u čak 26 registratora sa preko 1000 dokaznih materijala i finansijske dokumentacije kojom se dokazuju počinjena krivična djela", navodi se u saopštenju.