BiH
0

Optuženi za poreznu utaju priznao krivicu, u budžet će biti vraćeno oko 200.000 KM

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Optuženi Miran Honing i pravna osoba "R-door“ Banja Luka, sporazumno su priznali krivicu za kazneno djelo porezne utaje i carinske prevare.

Optuženi Miran Honing (po rođenju Miran Budimir), rođen 12.07.1961. godine u Ključu, državljanin BiH i Mađarske, sporazumno je priznao krivicu za kaznena djela porezne utaje iz članka 210. i carinske prevare iz članka 216. KZ BiH, za koje ga tereti optužnica Tužilaštva BiH, podignuta 14.05.2013. godine.

Optuženi se tereti da je kao vlasnik i odgovorna osoba poduzeća "R"-door“ d.o.o. Banja Luka, koristio lažne podatke i sačinjavao neistinitu dokumentaciju radi prikazivanja fiktivnog prometa između njegovog poduzeća i drugih pravnih osoba, kako bi izvršio utaju poreza i izbjegao plaćanje PDV-a.

Na navedeni način, tokom 2010. godine, ostvarena je nezakonita imovinska korist te budžet BiH oštećen za iznos od oko 191.000 KM.

Također, optuženi se tereti da je tokom 2009. godine, prilikom uvoza veće količine oraha iz Ukrajine, podnio lažnu carinsku fakturu, te izbjegao plaćanje carine u iznosu od oko 5.800 KM, za koje je oštećen budžet BiH.

Sukladno sporazumu o priznanju krivice, za optuženog se predlaže izricanje uvjetne kazne zatvora u trajanju od 12 mjeseci, koja se neće izvršiti ukoliko u narednih 5 godina, optuženi ne počini novo kazneno djelo.

Također, od optuženog će se oduzeti nezakonita imovinska korist u iznosu od oko 197.000 KM.

Optuženi je saglasan da mu Sud BiH presudom izrekne navedenu kaznu i oduzme nezakonitu imovinsku korist koja će biti vraćena Bosni i Hercegovini u periodu od 18 mjeseci.

Optuženi potpisivanjem sporazuma potvrđuje da je priznanje krivice dao svjesno i dobrovoljno, te se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu temeljem sporazuma izrekne Sud BiH.

Pravna osoba "R-door“ d.o.o. Banja Luka, također je sklopila sporazum o priznanju krivice, kojim je predloženo izricanje kazne-mjera prestanka postojanja pravne osobe, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH nastavlja aktivnosti na procesuiranju predmeta poreznih i carinskih utaja, kao predmeta koji nanose štetu ekonomskom sistemu Bosne i Hercegovine, sa ciljem da se počinitelji procesuiraju, a nezakonito stečena imovinska korist oduzme od počinitelja i vrati građanima Bosne i Hercegovine.