BiH
0

SIPA uhapsila dvije osobe osumnjičene za poresku utaju od oko 10 miliona KM

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, ovlašteni policijski djelatnici SIPA-e, na području Banje Luke lišili su slobode dvije osumnjičene osobe.

Osobe koje su lišene slobode pod istragom su u predmetu Kekerović i dr., te su osumnjičene za organizirani kriminal, poresku utaju i pranje novca.

Radi se o predmetu u kojem se vodi istraga protiv više od 20 fizičkih i pravnih osoba, osumnjičenih za višemilionske poreske utaje, za koje je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužilac je prema Sudu BiH uputio prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog T.G. rođenog 24.06. 1971. godine u Kruševcu, Srbija, nastanjenog u Banjoj Luci, državljanina Republike Srbije.

Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u članku 132. ZKP BiH, a pritvor od 30 dana, između ostalog, predložen je zbog postojanja opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, te ometati istragu i prikrivati dokaze.

Prema prikupljenim dokazima, ovaj osumnjičeni je djelujući u okviru organizirane kriminalne skupine, ostvario nezakonitu imovinsku korist u iznosu od oko 1,1 milion KM.

Prijedlog za određivanje pritvora, proslijeđen je Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa policijskim agencijma i agencijama za sprovođenje zakona u BiH, nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.

Radi se o predmetu koji se odnosi na višemilionske poreske utaje, koje dosežu iznos od oko 10 miliona KM, za koje je oštećen budžet naše zemlje i radi se o jednom od najopsežnijih predmeta iz oblasti finansijskog kriminala, koji se procesuira u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.