{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Podignuta najveća optužnica za kriminal u BiH: 23 osobe utajile 10 miliona KM poreza

14.12.2013. u 09:45
73
70
Podignuta najveća optužnica za kriminal u BiH: 23 osobe utajile 10 miliona KM poreza
73
Podignuta najveća optužnica za kriminal u BiH: 23 osobe utajile 10 miliona KM poreza
Foto: Arhiv/Klix.ba
Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu u predmetu "Mlađen Kekerović i drugi".
Optužnica se odnosi na 23 fizičke i pravne osobe, koje se terete za kaznena djela organizovani kriminal, pranje novca i porezne utaje, sprečavanje dokazivanja, te falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava.

Optužene osobe terete se da su u dužem vremenskom periodu, djelujući kao uvezana organizacija, u međusobnom dogovoru, izvršile porezne utaje i nezakoniti povrat PDV-a u iznosu od oko 10 miliona KM.

Tužilaštvo BiH je zatražilo, te je sud odobrio, blokadu imovine u višemilionskim iznosima, koja se odnosi na nekretnine, odnosno poslovne zgrade i objekte, kao i kuće, na području Laktaša, Kozarske Dubice, Prijedora i drugih gradova, kao i blokadu pokretne imovine koja se odnosi na mašine i teretna vozila.

U okviru ovog predmeta bit će predloženo oduzimanje velike nezakonito stečene imovinske koristi, koja je ostvarena počinjenjem kaznenih djela.

Radi se o najopsežnijoj optužnici za kaznena djela finansijskog kriminala, podignutoj u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini. Uz optužnicu Sudu BiH će biti proslijeđeno više od 1.000 dokaznih materijala, te predloženo saslušanje oko 50 svjedoka optužbe i dva stručna vještaka.

Tim Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, koji su sačinjavali tužilac, stručni saradnici, istražilac ekonomske struke i pripravnici, na ovoj istrazi radio je intenzivno nekoliko godina, zajedno sa ovlaštenim službenim osobama Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim djelatnicima SIPA-e.

Tri osumnjičene osobe nalaze se u pritvoru, a Tužilaštvo BiH istragu nastavlja s ciljem otkrivanja i dokazivanja odgovornosti osumnjičenih ovlaštenih službenih osoba u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, koje su omogućile nezakonit povrat PDV-a u višemilionskim iznosima.

Tužilaštvo BiH nastavlja dalje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, radi zaštite vladavine prava i ekonomskog sistema Bosne i Hercegovine, te stvaranja sigurnijeg okruženja za život svih građana Bosne i Hercegovine, a u svjetlu približavanja naše zemlje evropskim integracijama, navodi se u saopćenju ove institucije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: