BiH
2

Mašić: Nadzorni odbor PD Butmir će istrajati u zaštiti državne imovine

FENA
Sa današnjeg sastanka (Foto: FENA)
Sa današnjeg sastanka (Foto: FENA)
Nadzorni odbor KJP "Privredno dobro Butmir" će istrajati u zaštiti zakonitosti, zaštiti državne imovine i uspostavljanju povećanja obima proizvodnje, zapošljavanju novih radnika i stvaranju i povećanju novih vrijednosti KJP "PD Butmir".

Ovo je istakla u današnjem saopćenju predsjednica Nadzornog odbora V.D. Merima Mašić, dip. ing. poljoprivrede povodom kako kaže "iznošenja u javnost netačnih i nedobronamjernih informacija pojedinih medija vezano za dešavanja oko KJP Poljoprivredno dobro Butmir d.o.o Ilidža"

"V.d. Nadzorni odbor ima moralnu obavezu da upozna javnost sa hronologijom događaja i situacijom koja se odvija posljednjih mjesec dana. Odlukom Skupštine KJP "PD Butmir" imenovan je Nadzorni odbor sa konkretnim ciljevima i zadacima, koji je iz svoje nadležnosti na sjednici 12. jula pristupio smjeni v.d. direktora Mirsada Memiševića, te je sa kadrovske liste Kantona Sarajevo kao prelazno rješenje imenovao dipl.ing. poljoprivrede Amira Karahasanovića", navodi Mašić.

Nadzorni odbor Karahasanoviću, ističe, nalaže da sprovede raspisivanje javnog poziva za odabir i angažovanje neovisne revizorske kuće koja će izvršiti reviziju cjelokupnog poslovanja KJP "PD Butmir" i raspisivanje konkursa za izbor i imenovanje direktora KJP "PD Butmir".

Iako su "sve procedure imenovanja Skupštine, v.d. Nadzornog odbora i v.d. direktora urađene u skladu sa zakonom, statutom i poslovnicima preduzeća", problemi su kaže nastali "onog momenta kada je Skupština KS imenovala Skupštinu KJP "PD Butmir" koja nije postojala preko godinu dana".

Skupština KJP "PD Butmir" pokreće aktivnosti na primjeni zakonitosti u poslovanju.

"Pod okriljem sindikata formira se neformalna grupa nakon smjene v.d. direktora Memiševića, te nastaje okupljanje neformalne grupe u krugu preduzeće koja dirigovano staje u zaštitu smijenjenog Memiševića, a po instukcijama Snježane Ljubunčić, Halime Zahiragić i Šerifa Kurtović, i ista zabranjuje izlazak iz kruga preduzeća (doslovno kidnapuje) članovima v.d. Nadzornog odbora koje drže zatočene pet-šest sati uz prijetnje i vrijeđanja", kazala je Mašić.

Navodeći situaciju, u kojoj se desilo "nasilno izuzimanje pečata i dokumentacije od Nadzornog odbora KJP "PD Butmir" tvrdi da je "samo zahvaljujući sposobnosti i pribranosti osoba kojima zbog sigurnosti ne možemo reći imena, iz kruga JKP "PD Butmir" je iznesen po jedan originalni primjerak svakog dokumenta".

"Negiranje i omalovažavanje legalnosti najviših zakonodavnih tijela Kantona Sarajevo uz gore navedeno potrebno je da javnost sazna da postoje indicije da je bivši v.d. direktora Mirsad Memišević u proteklom periodu učinio niz nezakonitosti koje se mogu vidjeti iz izvještaja o poslovanju kao i po dojavama uposlenika", mišljenja je Mašić.

"Prodaja stoke na crno firmama koje se bave prometom mesa i mesnih prerađevina, škartiranje zdrave stoke, prodaja đubriva firmi u količini od 1000 tona sa lažiranjem količine, krivotvorenje dokumentacije, pravljenje privatne porodične kuće na zemljištu KJP "PD Butmir", ustupanje i prodaja 25 dunuma zemljišta KJP "PD Butmir" pod sumljivim okolnostima", između ostalog su nezakonitosti koje predsjednica Nadzornog odbora navodi.

Nakon okončanja revizorskog izvještaja o poslovanju, javnost će biti informisana o stvarnom stanju u poslovanju preduzeća.

Nadzorni odbor je o svim ovim dešavanjima obavijestio sve institucije za zaštitu zakonitosti u Kantonu Sarajevo od (Tužilaštvo, MUP KS itd) i ustupio im svu dokumentaciju kao i predočio sva saznanja vezano za situaciju u KJP "PD Butmir".

"Od njih očekujemo da se u što kraćem vremenu javnosti predoče saznanja ko stoji iza ovoga dirigovanog nereda, koji su to centri moći koji zarad vlastitih interesa rade na urušavanju i uzurpaciji državne imovine od oko 80 miliona KM", poručila je Mašić u saopćenju.