BiH
6

Radnici PD Butmir pred Vladom KS: Digli smo firmu iz pepela i ne damo je

Piše: M. B.
Radnici KJP Poljoprivredno dobro Butmir i danas su ispred zgrade Vlade KS. Traže od Skupštine da poništi odluku o imenovanju novog Nadzornog odobra i direktora, za koje tvrde da je nelegalno i protuzakonito.

Radnici su pištaljkama stvarali buku i pozivali predstavnike Vlade KS da riješe ovaj problem. Ne traže novac, traže vraćanje starog nadzornog odbora, koji je, kako radnici tvrde, prema rješenju bio imenovan do 2015. godine, te starog direktora Mirsada Memiševića.

"Radnici su odlučni u svojim zahtjevima. Nama je račun bio blokiran pa je premijer Suad Zeljković uplatio dio sredstava, ali ga je Amir Karahasnović (v.d. direktora, op.a.) opet blokirao. Jasne su nam njegove namjere. Radnici traže da ostane stara uprava firme i ako neko smatra da ima kriminala u PD Butmir neka dođu sve nadležne institucije i provjere naše poslovanje", rekao je Šerif Kurtović, član Sindikalnog odbora PD Butmir.

Ni jaka kiša nije omela radnike, među kojima su ljudi koji rade i više od 20 godina. Ističu da im je ovaj posao sve, da su oni izgradili ovo preduzeće i da ga ne daju nikome.

"Želimo nazad upravu i direktora jer nemamo nikavih probelma što se tiče proizvodnje. Sve obaveze prema radnicima se izmiruju na vrijeme: plate, PIO, zdrastveno, prijevoz... Firma nije kreditno zadužena i finansiramo se od svoje proizvodnje. Mi jesmo budžetski korisnici, ali za razliku do drugih preduzeća, koja dobijaju grantove, mi se trudimo za ta sredstva", rekla je Snježana Ljubunčić, koja u ovom preduzeću 27 godina radi na rukovodećim poslovima.

U firmi je uposleno blizu 80 porodičnih ljudi, koji su složni u svojim zahtjevima i ne namjeravaju prekinuti proteste dok oni ne budu ispunjeni.

"Ova situacija je neopisiva. Mi smo 1996. godine digli ovu firmu iz pepela i sada da je pustimo nekom Čardžiću ili Lijanoviću, ne pada nam na pamet", poručio je Kurtović u ime radnika PD Butmir.