BiH
2

Hrenovica: Reorganizacije KJP PD Butmir neće biti

FENA
Ministar privrede Kantona Sarajevo Emir Hrenovica danas je u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima Skupštine i Nadzornog odbora kantonalnog javnog preduzeća Poljoprivrednog dobra „Butmir“, zbog nastalih problema u preduzeću nakon što je u petak, 12. jula održana prva redovna sjednica Skupštine KJP PD "Butmir" kada su uposlenici pet i po sati držali članove Nadzornog odbora u zatočeništvu.

Naime, na toj sjednici je utvrđeno da su članovi Nadzornog odbora napravili niz propusta u svom radu i time prekršili zakonske obaveze koje su definisane Zakonom o javnim preduzećima FBiH, Statutom preduzeća KJP PD „Butmir" te poslovnik o radu ovog tijela.

"Skupština je jednoglasno izglasala nepovjerenje predsjedniku i članovima ranijeg Nadzornog odbora, te imenovala vršioce dužnosti predsjednika i članove novog Nadzornog odbora, koji će raditi uz uvažavanje svih zakonskih akata", istakla je Suada Karić, predsjednica Skupštine KJP PD „Butmir“.

Prema njenim riječima, utvrđeno je da raniji Nadzorni odbor nije imenovao odbor za reviziju, da nije sačinio potpuni Izvještaj o svom radu, te da nisu u skladu sa zakonom proveli konkursne procedure za imenovanje direktora, koji je svoju funkciju obavljao kao vršilac dužnosti neprekidno od oktobra 2011.godine, što je mimo propisanih zakonskih rokova.

Neuvažavajući da je novoimenovani Nadzorni odbor sve aktivnosti vodio u skladu sa zakonskim propisima ovog preduzeća, nezadovoljni radnici i sindikat PD Butmir su u petak predsjednicu Nadzornog odbora Merimu Mašić, te članove Samira Pipića i Sejfu Šehanovića neopravdano držali zatočene u krugu preduzeća pet i po sati, što podliježe krivičnoj prijavi.

"U skladu sa zakonom propisanim obavezama, novoimenovani Nadzorni odbor je pokrenuo proceduru razrješavanja v.d. direktora Mirsada Memiševića i kao prelazno rješenje imenovao v.d. direktora Amira Karahasanovića, diplomiranog inžinjera poljoprivrede, do raspisivanja Javnog konkursa za imenovanje direktora", kazala je Merima Mašić, predsjednica novoimenovanog Nadzornog odbora.

Dok je u petak bila zatočena s članovima Nadzornog odbora kazala je da su joj radnici prijetili u smislu da se treba bojati za svoju sigurnost.

"Strahovi uposlenika, koji su držali članove odbora u zatočeništvu, da će ostati bez posla potpuno su neopravdani, a što su u više navrata proteklih dana isticali. Novoimenovani rukovodni organi, niti Ministarstvo privrede KS ne planiraju provoditi nikakav oblik reorganizacije Poljoprivrednog dobra Butmir", rekao je katonalni ministar privrede Emir Hrenovica.

S obzirom da u Poljoprivrednom dobru „Butmir“ radi 82 radnika, od čega ih osam ima visoku školsku spremu, 17 srednju stručnu spremu, a ostali su NK radnici, Karić je zaključila da je radnike KJP PD „Butmir“ očito bilo lako izmanipulisati da Nadzorni odbor drži u zatočeništvu, negovoreći ko bi to mogao uraditi.

U narednom periodu vanjski revizor izvršit će kompletan uvid u stanje ovog preduzeća.