BiH
269

Marš protiv Monsanta i genetički modificirane hrane u Sarajevu i Banjoj Luci

Klix.ba
U subotu, 23. maja 2015. godine, stotine hiljada građana iz 38 zemalja i 428 gradova svijeta pridružit će se mirnom maršu protiv kompanije Monsanto koja proizvodi genetički modificirano sjeme.

Među zemljama koje su se ove godine priključile akciji je i Bosna i Hercegovina sa dva grada, Sarajevom i Banjom Lukom. U subotu, 23. maja, u 13 sati grupa građana će se okupiti kod Katedrale, odakle će krenuti prema Trgu djece Sarajeva, u želji da skrenu pažnju javnosti na sve opasnosti genetički modificiranog sjemena koje proizvodi ova zloglasna kompanija.

Organizator ove akcije je nevladina organizacija Vege NOA iz Banje Luke, grupa koju čine etički vegetarijanci i vegani BiH te njihovi prijatelji koji žele razmjenom znanja doprinijeti zdravijem i etički prihvatljivijem načinu života u Bosni i Hercegovini.

Kampanja Monsanto je pokrenuta u SAD-u onog trenutka kada je izglasan zakon kojim se prekida označavanje proizvoda koji sadrže GMO, a ostatak svijeta se pridružio iz razloga što Monsanto svoje proizvode plasira izvan granica SAD-a.

"Posljedice su sve izražajnije po zdravlje. Teške bolesti i alergije su se udesetorostručile, životni vijek je sve kraći. Zdravlje građana BiH je prešutno prepušteno lihvarima i GMO inžinjeringu. BiH je otvoren prostor za Monsanto testiranja na stanovništvu. U narednoj fazi potpune ovisnosti građani BiH su idealni pokusni kunići Monsanta i njegovih sestrinskih korporacija za daljnja usavršavanja tehnologije u proizvodnji GMO hrane i sjemena. BiH je već sada velika regionalna deponija GMO hrane, ne samo za ljude, već i za životinje, što dodatno povećava rizike po zdravlje stanovništva i okolinu. BiH građani već odavno premašuju sve EU utvrđene standardne postotke u pogledu konzumiranja GMO proizvoda, što, ako se uporedi sa podacima o učestalosti raznih oboljenja, ukazuje na ubrzano skraćenje životnog vijeka građana BiH", poručuju iz udruženja Vege NOA.

Dodaju kako ovo nije politička manifestacija, nego realnost, te pokušaj da svojim potomcima u naslijeđe ostave ljubav, a ne otrove i GMO monstrume Monsanto korporacije.