Zakulisne igre
7

Marić traži provjeru glavnog revizora ZZO KS, Kosovac odgovara: Smetam jer štitim zakon i budžet

S. H.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Predsjednik Kluba SBB-a u Skupštini Kantona Sarajevo Zvonko Marić uputio je zastupničko pitanje u vezi s angažmanom Muamera Kosovca, glavnog revizora Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo u Timu za borbu protiv korupcije u Kantonu Sarajevo. Kontaktirali smo i Kosovca koji ima svoju verziju priče.

Zavod zdravstvenog osiguranja koji je ujedno i najvažnija institucija u Kantonu Sarajevo s najvećim budžetom od 460.000.000 KM godinama je u fokusu javnosti zbog netransparentnog trošenja novca, različitih nepravilnosti i istraga koje provodi agencija za sprovođenje zakona i tužilaštva.

Marić naime traži da se ispitaju sve insinuacije o određenim nezakonitim radnjama u ZZO KS u toku mandata bivšeg direktora Samira Turkovića, a za glavnog revizora te institucije tvrdi da je imao centralnu ulogu.

Zašto je ZZO KS bitan. Riječ je o instituciji čiji je godišnji budžet čak 460 miliona KM, veći neko cjelokupni budžeti većine kantona. Stoga je upravljanje i kontrola tom institucijom najprimamljivija pozicija političkim strankama. Nakon formiranja Šestorke u KS ZZO je prvobitno pripao NiP-u, ali je navodno SBB insistirao ili čak uslovljavao da dobije tu ustanovu.

Na kratko je za direktoricu postavljena Zilha Ademaj, ali je nakon odlaska u penziju za v. d. direktora imenovan Sakib Katana, kadar SBB-a.

Marić je tražio odgovore o tome šta će biti s pozicijom glavnog revizora Muamera Kosovca i njegovog angažmana u Timu za borbu protiv korupcije.

Tim povodom kontaktirali smo i Kosovca koji je za Klix.ba govorio o svom poslu glavnog revizora, pritiscima i interesima politike.

"Pokušava se umanjiti značaj jedinog kontrolnog mehanizma, potpuno neovisne interne revizije najvećeg vanbudžetskog fonda u Federaciji BiH. Smatram da iza svega stoji mnogo veća politika, interesi kojima ja lično smetam, jer se kordinirani napadi upravo dešavaju u periodu aktuelnog konkursa za imenovanje direktora zavoda. Nakon što je Ured za reviziju institucija Federacije BiH 2015. godine uočio niz nepravilnosti i dao čak 55 preporuka s fokusom na uspostavljanje efikasnijeg sistema kontrola i funkcionalne interne revizije, u skladu s važećim zakonskim aktima 2016. godine sam zaposlen u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo", navodi Kosovac.

Također navodi da je od 2016. godine do danas Interna revizija u ZZO dala 113 preporuka u 33 obavljene revizije, inicirano je donošenje više od 30 internih akata, pravilnika, procedura i akata, uspostavljeno da se jednom ili dva puta godišnje revidiraju javne nabavke, napravljen je registar rizika, izvršene su i revizije iz eksternih kuća i višemilionskog informacionog sistema.

"Očigledno je da pojedine date preporuke ne odgovaraju pojedinim politikama i namjerama, kao da se npr. uspostavi sistem internih kontrola i transparentnog utroška sredstava budžeta zavoda, planiranje u skladu s realnim potrebama.... Jer je i osnovna funkcija interne revizije praćenje uspostavljenosti sistema internih kontrola i usaglašenosti poslovanja sa zakonom i da ukazuje na eventualno uočene nedostatke i nepravilnosti koje bi se trebale otkloniti prije samog zaključivanja milionskih ugovora. Interna revizija Zavoda pokušava uspostaviti sistem kontrola koji očito ne odgovara pojedincima", naglašava Kosovac.

Eksterna revizija zavoda je angažovana na osnovu Zakona o javnim nabavkama prema donesenom finansijskom planu koji je odobrila Skupština KS i interni revizori nemaju nikakav utjecaj na izbore u postupcima Javnih nabavki, već to rade komisije i direktor.

"Treba biti jasno da državne institucije nisu ničija privatna svojina i da živimo u pravnoj državi u kojoj vladaju zakoni koji se moraju poštivati i koji su iznad određene politike i njenog utjecaja. I sama Interna revizija je zakonska obaveza i interni revizori nisu osobe koje se mandatno mijenjaju kada određenim ljudima ili politici, s namjerama da rade bez kontrola i na ivici zakona, na um padne raspolagati budžetom od 460.000.000 KM", zaključuje glavni interni revizor Muamer Kosovac.

Kosovca smo pitali i u vezi s njegovim angažmanom u Antikorupcionom timu Vlade KS, s obzirom da je to bilo i pitanje zastupnika Marića.

Kosovac navodi da je kao neko ko je od 2009. do 2016. godine bio rukovodilac antokorupcionog tima MUP-a KS sa više od 15 godina na istragama nezakonitosti i korupcije, magistar ekonomskih nauka, certificirani interni revizor, EU trener u borbi protiv korupcije, sa završenim nizom specijalističkih obuka iz oblasti borbe protiv korupcije i zakonitosti upravljanja u organizacijama na poziv Vlade KS od samog osnivanja angažovan u Antikorupcionom timu.