BiH
0

Majke s bebama pred zgradom Vlade ZDK tražile svoj novac

Piše: E. Mehić
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Nekoliko desetaka majki sa svojim bebama danas je ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona protestovalo zbog zanemarivanja isplate naknada za porodilje.

Kako kažu, razlog današnjeg okupljanja i mirnih protesta jeste što porodiljama već šest mjeseci nije uplaćena nijedna konvertibilna marka naknade koja pripada njihovim bebama.

"Šest mjeseci nismo dobili naknade koje smo zaslužili i koje pripadaju našim bebama. Visina naknade ovisi o tome da li je majka zaposlena ili ne, ali to su veoma mali iznosi i tražimo ono što smo zaradili za naše bebe", kazala je majka Farah Haruković.

Podršku današnjim protestima majki dala je i Sabina Zukić, nezaposlena majka, koja nema pravo na naknadu u Zeničko-dobojskom kantonu.

"Za razliku od Zenice, u Sarajevu nezaposlene majke primaju naknadu za porodiljsko u iznosu od nekih 130 KM. Ja ne radim, hvala Bogu nisam ni socijalni slučaj, ali sam došla da dam podršku ovim majkama koje to zaslužuju", kazala je Zukić te dodala da problem bijele kuge nikada neće biti riješen dok je ovakvo stanje.

Majke su poručile da će i narednih sedmica izaći pred Vladu ZDK sa bebama, čak i uprkos minusima koji su najavljeni, sve dok ne ostvare svoja prava.