BiH
0

Dogovorena isplata naknada porodiljama u ZDK

Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Munib Husejnagić danas se sastao sa predstavnicama porodilja u svom kabinetu, gdje je dogovorena isplata porodiljskih naknada.

Jedna od majki koja je prisustvovala sastanku sa premijerom Husejnagićem je i Mirna Smajić-Zahirović, koja je jučer dobila svoju prvu naknadu za mjesec juni. Ona je istakla kako dogovorena isplata za sada odgovara majkama, ali i dalje su to samo obećanja dok se dogovori ne ispune.

"Na sastanku su nam ispričali tužnu priču o budžetu i rupama u njemu, što nas ne zanima. Rekli su da su jučer uplatili naknadu za mjesec juni i obećali su da će u decembru uplatiti naknadu za juli. Dodali su da će dati sve od sebe da do kraja godine isplate naknade i za august", kazala je Mirna nakon sastanka sa predsjednikom Vlade ZDK Munibom Husejnagićem.

Mirna je još dodala da o sustizanju isplata naknada nije ništa dogovoreno, ali početkom 2014. godine porodiljama će isplata biti povećana za 10 posto, što im je bilo uskraćeno zbog mjera štednje u Vladi.

"Od sustizanja svih naknada nema ništa, dok su za 2014. godinu vratili 10 posto naknada koje su nam do sada nelegalno uzimali zbog neke uštede. Od januara 2014. porodilje će imati naknadu koja im zakonski pripada, u iznosu od 80 posto, a vršiti će i pritisak da porodilje više ne budu uvrštene u socijalne kategorije", dodala je Mirna.

Ministrica finansija ZDK Sabina Heljić kazala je kako dugovanja porodiljama u naredna tri mjeseca, za juni, juli i august iznose 1.700.000 KM.

"Zbog nedovoljnih sredstava i manjka priliva u budžet našli smo se u zaostatku od tri mjeseca. Pokušati ćemo ovaj zaostatak smanjiti na dva mjeseca, ali kompletan problem je nastao kada je obaveza naknada iz zdravstvenog osiguranja prešla na Vladu, ali samo obaveza, ne i novac", izjavila je Heljić te dodala da će raditi na izmjeni zakona kojim će porodilje biti izdvojene iz kategorije socijalnih slučajeva.

Porodilje su najavile nove proteste ukoliko Vlada ZDK ne ispuni dogovorena obećanja sa današnjeg sastanka.