BiH
0

Porodilje u ZDK još nisu dobile nadoknade za juli i august

Klix.ba
Mirna Smajić-Zahirović (Foto: Klix.ba)
Mirna Smajić-Zahirović (Foto: Klix.ba)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona još uvijek nije ispunila obećanje da će porodiljama u tom kantonu isplatiti julske i augustovske naknade. One optužuju premijera Muniba Husejnagića za bahatost i nebrigu, a posljednji rok koji su dale kantonalnoj vlasti da im isplati ovaj novac je kraj decembra. U protivnom najavljuju proteste.

Ove žene su se već okupljale pred zgradom Vlade 22. novembra ove godine. Nakon toga su sa njima razgovarali predstavnici Vlade i obećali im isplatu junske naknade, a julska i augustovska na njihove adrese trebala je stići u decembru. Međutim, isplata junske, ujedno i jedine naknade od protesta, je kasnila, a julske i augustovske naknade još nisu isplaćene.

Jedna od majki koja od početka vodi borbu za svoja prava je Mirna Smajić-Zahirović, koja ne zna u šta su utrošene 7.267.392 KM namijenjene za zaposlene, te 153.360 KM za nezaposlene porodilje.

"Premijer nam je na pitanje gdje je utrošen novac namijenjen porodiljama odgovorio kako se budžet nije punio kako je bilo planirano, te da je zbog toga došlo do ovih problema", kazala je Smajić-Zahirović za Klix.ba.

"Smatram da je ovaj problem, kao i neispunjeno obećanje premijera, još jedan dokaz bahatosti i nebrige vlasti. Ja, kao zaposlena žena, ljuta sam i nezadovoljna jer me neko iz čista mira šest mjeseci ostavio bez primanja, iako sam zaposlena, a sve doprinose i porez na moju plaću poslodavac je redovno uplaćivao", dodaje naša sagovornica.

Sa sastanka s premijerom (Foto: Klix.ba)
Sa sastanka s premijerom (Foto: Klix.ba)

Iznos mjesečne naknade za porodilje ovisi o iznosu plaće porodilje. Naknada zakonski iznosi 80 posto od prosjeka plaće porodilje u posljednjih šest mjeseci, ali od 2008. godine sprovodi se mjera štednje kojom je porodiljama isplaćivano samo 70 posto od prosjeka plaće.

"Od 2008. godine aktivna je mjera štednje kojom se porodiljama isplaćuju naknade umanjene za 10 posto, pa se postavlja pitanje gdje je utrošen i taj novac? Znam da su neke porodilje podnijele tužbu protiv Vlade ZDK i dobile presudu u svoju korist, tako da je jasno da je ovo umanjenje od 10 posto nelegalno", kaže Smajić-Zahirović.

Pored obećanih isplata naknada, porodiljama je obećano i njihovo uvećanje na prvobitnih 80 posto, sa usvajanjem budžeta ZDK za 2014. godinu. Međutim, uz trenutna dugovanja za period od jula do novembra ove godine, upitno je i to obećanje Vlade ZDK.

Majke Zeničko-dobojskog kantona su odlučile premijeru Husejnagiću dati rok do kraja decembra za uplate obećanih naknada, a ukoliko se to ne dogodi, najavljuju nove proteste.

"Rok za ispunjenje našeg dogovora je postavio premijer na sastanku kada su obećane naknade. Dakle, ukoliko do kraja decembra ne bude ispoštovan naš dogovor, organizirat ćemo nove proteste. Trenutno smo u razgovorima s majkama iz drugih općina da se organiziraju i priključe našim protestima", zaključila je razočarana majka.