Ili sami ili nametanje
68

Magazinović i Dizdar traže poštenije izbore, ali kako utječu na državnu koaliciju u vezi s tim

S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Šef Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović i ministar u Vladi FBiH i politički direktor SDP BiH Nerin Dizdar borave u Tbilisiju u posjeti Centralnoj izbornoj komisiji Gruzije koja u svom izbornom sistemu već duži niz godina uspješno koristi nove tehnologije u provedbi izbora.
Cilj posjete je upoznavanje s primjenom izbornih tehnologija i boljeg razumijevanja kompleksnosti samog procesa, a sve u kontekstu procesa unapređenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Dizdar i Magazinović su istaknuli da je krajnje vrijeme za promjenu Izbornog zakona BiH na način da se garantuje integritet izbornog procesa i neutrališu manipulacije i krađe koje su u značajnoj mjeri kontaminirale prethodne izborne cikluse u Bosni i Hercegovini.

Naglasili su da se izmjeni Izbornog zakona u ovom segmentu mogu protiviti samo oni koji su svoje glasove dobijali na nelegalan način, te podvukli da se u korijenu korupcije u našem društvu nalazi kriminalizirani izborni proces. Oni smatraju da ne treba čuditi što oni koji na vlast dođu krađom glasova u pravilu nastave sa krađom novca iz budžeta i javnih kompanija.

Magazinović i Dizdar su poručili da nema više vremena za čekanje i političke igre, te da se naredni lokalni izbori moraju održati po unaprijeđenim izbornim pravilima, a da, ako to dio domaćih političara želi spriječiti, reakcija Visokog predstavnika je neminovno i jedino rješenje.

"Dizdar i Magazinović će imati niz sastanaka koji će uključivati prezentacije iskustva tijela za provedbu izbora i drugih institucija u političkom/zakonodavnom procesu koji je prethodio provođenju pilot-projekata, modalitetima nabavke opreme, obuci osoblja, prenosu podataka na dan izbora, zaštiti ličnih podataka, cyber sigurnosti i drugim pitanjima vezanim za uvođenje izbornih tehnologija, a prisustvovat će i demonstraciji elektronskih tehnologija koje se koriste u izbornom procesu u Gruziji. Organizator posjete je Misija OSCE-a u BiH, koja uz podršku SAD, Velike Britanije i Kraljevine Norveške implemetira projekat 'Unaprjeđenje integriteta izbornih procesa 2024. i 2026. godine u skladu s preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima'", saopćeno je iz SDP-a.

Osim Magazinovića i Dizdara u posjeti učestvuju i predstavnici Centralne izborne komisije BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH i Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH.

No, vratimo se tehničkim izmjenama Izbornog zakona. Shodno stavovima iz SDP-a postavlja se pitanje zbog čega tehničke izmjene Izbornog zakona nisu prioritetno postavljene na ljestvici planova državne koalicije? Može li Trojka usloviti koalicione partnere usvajanjem ovih odredbi ukoliko im je to prioritet? Jesu li saglasni ko je u koaliciji taj koji blokira usvajanje ovih odredbi? Zbog čega su HDZ, ali i SNSD ti koji nameću ritam donošenja odluka?