BiH
0

Lijanović: Vjerujem da će premijer sazvati sjednicu; Nikšić: Ne pada mi na pamet

Piše: M. B.
Jerko Ivanković Lijanović
Jerko Ivanković Lijanović
"Jasna je situacija, ljudi pokušavaju raditi svoj posao, ali Vlade kao tima nema. Ne možemo gurati stvari pod tepih. Oba doma Parlamenta su vrlo jasnom većinom izglasala nepovjerenje i u skladu s tim se moramo ponašati", rekao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Premijer je dodao kako sada treba učiniti sve ono što je potrebno kako bi se riješile stvari koje se tiču života u Federaciji BiH i pronaći način za funkcionisanje sistema, ali da sjednica Vlade neće biti.

"Vlada ne funkcioniše kao tim i ja sam najavio prilikom donošenja odluke o poslovniku da mi ne pada na pamet sazivati sjednicu. Sada čekamo rješenje Ustavnog suda", istakao je Nikšić, koji je podnio tužbu Ustavnom sudu FBiH protiv dopremijera Jerka Ivankovića Lijanovića zbog, kako je naveo, nezakonitog sazivanja nastavka sjednice Vlade FBiH 27. marta.

No, za razliku od premijera, dopremijer ne vidi problem u radu Vlade.

"Vlada FBiH nema nikakvog razloga da ne funkcioniše u punom kapacitetu. Vjerujem da će premijer nastaviti sazivati sjednice Vlade, da će voditi sjednice Vlade i potpisivati akte Vlade. Nakon podizanja tužbe protiv mene on je donošenje odluke prenio na sudske organe i kakva god bude vjerujem da će on potpisati tu odluku, a ja ću je poštovati", istakao je Ivanković Lijanović.