{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud FBiH odlučuje "ko je koza, a ko rog" u Vladi FBiH

17.4.2013. u 13:30
0
12
Ustavni sud FBiH odlučuje "ko je koza, a ko rog" u Vladi FBiH
0
Ustavni sud FBiH odlučuje "ko je koza, a ko rog" u Vladi FBiH
Dopremijer Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović održao je konferenciju za novinare nakon današnjeg otkazivanja nastavka 76. sjednice Vlade FBiH kojem nisu prisustvovali ministri iz SDP-a i premijer Nermin Nikšić.
I prije nego je počeo, četvrti nastavak 76. sjednice federalne Vlade je završio. Dopremijer Lijanović kaže da su se na ovakav potez odlučili do odluke Ustavnog suda FBiH u slučaju premijer Nikšić protiv dopremijera Lijanovića i osam ministara. Nakon jutrošnje izjave premijera, koji je kazao da dopremijer i osam ministara nastavljaju kršiti Ustav FBiH i zakone, Lijanović je citirao poslovicu "Ako laže koza, ne laže rog".

"Ustavni sud će dobiti odgovor od dopremijera i osam ministara u toku iduće sedmice i nadamo se da će odluka Ustavnog suda biti donesena vrlo brzo. Nakon toga ćemo nastaviti raditi u skladu sa aktima Vlade koje nam Ustavni sud potvrdi da su ustavni i zakoniti", kazao je Lijanović te dodao kako je današnje odgađanje sjednice učinjeno zbog interesa građana FBiH.

On je dodao da je sa premijerom Nikšićem postignut dogovor da Vlada FBiH nastavi raditi i sa ministrima iz SDP-a.

Na upit da li postoji parlamentarna većina koju čine HDZ i SDP, Lijanović kaže da promjene dnevnopolitičkih parlamentarnih većina ne mogu utjecati na stabilnost izvršne vlasti u FBiH.

"Ustav FBiH predviđa da je izvršna vlast, kad dobije mandat na četiri godine, politički nesmjenjiva, što daje političku stabilnost i garanciju građanima Federacije da će imati kontinuitet servisa koji mogu ocijeniti nakon jednog izbornog ciklusa i izabrati ih ako su radili dobro, odnosno smijeniti ako su radili loše", dodao je dopremijer FBiH.

Lijanović kaže da posljednja dešavanja u Parlamentu FBiH potvrđuju da se parlamentarne većine u ovom bh. entitetu formiraju na dnevnopolitičkoj osnovi.

"Kad bi izvršna vlast ovisila o većinama u parlamentima, mogla bi se mijenjati svake sedmice. To bi izazivalo veliku nestabilnost u servisiranju građana FBiH", kazao je Jerko Ivanković Lijanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: