{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lijanović: Spriječili opstrukcije; Osmanović: Premijer blokirao rad

19.3.2013. u 18:36
65
124
Lijanović: Spriječili opstrukcije; Osmanović: Premijer blokirao rad
65
Ministri iz SDP-a danas su napustili sjednicu Vlade FBiH nakon što su ministri iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak izglasali promjenu Poslovnika o radu FBiH. Premijer Nermin Nikšić kazao je kako je na ovaj način demonstrirana bahatost u režiji dopremijera Jerke Lijanovića podržana od ministara iz SDA i HSP-a.
Lijanović kaže kako su se danas obistinile najave SDP-a da izlaze iz federalne izvršne vlasti nakon što su premijer Nikšić i ministri napustili sjednicu Vlade FBiH.

"Ja sam predložio izmjene i dopune Poslovnika o radu Vlade FBiH u kojima smo obavezali Vladu da mora zasjedati najmanje jednom sedmično i da to bude četvrtkom kako bi svi ministri mogli planirati svoje obaveze. Predložili smo još nekoliko članova izmjena Poslovnika kako bismo spriječili opstrukciju u radu u narednom periodu", kazao je Lijanović.

Ovu svoju tvrdnju Lijanović pravda sa 162 neispunjene tačke dnevnog reda iz prethodnog perioda.

"Imamo jako velike štete. Veliki broj uprava i nadzornih odbora u javnim preduzećima ne postoji i tu nastaje pravni vakum. Nadamo se da će ministri iz SDP-a i i premijer vratiti u rad Vlade FBiH. Ako se to ne desi, u skladu sa Poslovnikom o radu Vlade FBiH, mi ćemo nastaviti raditi u interesu građana", kazao je Lijanović.

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović (SDA) kazao je kako se već neko vrijeme osjećala potreba za izmjenema i dopunama Poslovnika o radu Vlade FBiH i da se zabrani bilokome da vrši opstrukcije rada Vlade FBiH.

"Podsjetit ću vas na juni mjesec prošle godine kada skoro mjesec dana nismo imali sjednicu Vlade FBiH zato što premijer istu nije sazvao. Danas smo se dogovorili, ukoliko premijer ne sazove jednom sedmično sjednicu Vlade, da je to obavezan uraditi jedan od dopremijera. Ovim smo preduhitrili premijera da vrši blokadu rada Federalne vlade, naročito poslije izjave Nikšića koji je rekao da je spreman ključeve Vlade predati visokom predstavniku", kazao je Osmanović.

On je pojasnio da, ukoliko premijer Nikšić bude sazivao sjednice po Poslovniku o radu, ovim izmjenama i dopunama nisu umanjene njegove ingerencije.

"Ako neki akti nisu potpisani u roku od sedam dana od strane premijera, onda je obaveza da to uradi dopremijer. Naša namjera je da Vlada FBiH ne smije biti blokirana pa ni od samog premijera", dodao je Osmanović.

Premijer Nikšić i ministri iz SDP-a su danas najavili kako neće učestvovati u daljnjem radu Vlade.

"Mi želimo da radimo sa 130 posto kapaciteta. Ako treba svaki dan ćemo zasjedati, ali ovim intervencijama ne dozvoljavamo nikome, pa ni premijeru da vrši blokadu rada", kaže Osmanović.

Lijanović kaže kako je u ovom slučaju sve urađeno u skladu sa zakonom, bez kršenja poslovnika, procedura i Ustava FBiH.

"Očekujemo da će biti tužbi na ove akte i da će sudski oragani dati odgovore", kazao je Lijanović.

On je potvrdio da sa devet ministara i bez SDP-a, Vlada FBiH može raditi u punom kapacitetu u narednom periodu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: