{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšić: Izmjene Poslovnika o radu Vlade su protivustavne i nezakonite

S
29.5.2013. u 15:14
6
28
Nikšić: Izmjene Poslovnika o radu Vlade su protivustavne i nezakonite
6
Premijer Federacije BiH (FBiH) Nermin Nikšić izjavio je danas na javnoj raspravi u Ustavnom sudu FBiH da su izmjene Poslovnika o radu Vlade FBiH, koje je izglasalo devet ministara, protivustavne i nezakonite.
Javna rasprava održana je povodom zahtjeva Nikšića za rješavanje spora sa devet ministara Vlade FBiH, među kojima su i zamjenici premijera Jerko Ivanković-Lijanović i Desnica Radivojević, u vezi sa donošenjem Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade.

Devet ministara izglasalo je 19. marta izmjene Poslovnika o radu Vlade, nakon čega su Nikšić i ministri iz SDP-a napustili sjednicu Vlade FBiH. Nikšić je rekao da ovim devet ministara predstavlja opoziciju u Vladi FBiH, koja već godinu dana radi u otežanim uslovima.

On je naveo da je Poslovnikom o radu Vlade FBiH predviđeno da sjednicu Vlade mogu sazivati zamjenici, ukoliko je premijer odustan i kada on da saglasnost na to.

Navodeći da je potpisnik svih akata premijer, Nikšić kaže da nije potpisao odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu, koji nije objavljen ni u Službenim novinama.

Nikšić je rekao da nastoji da održi funkcionalnost Vlade FBiH i da je spreman da preuzme odgovornost za njen rad i nerad. "Već godinu dana nemamo podršku Federalnog parlamenta za naš rad, što ovi ministri neće da priznaju", rekao je Nikšić i dodao da Vlada već godinu dana radi u otežanim uslovima.

On kaže da u Vladi FBiH nema političkog povjerenja, kao i da Kancelarija za zakonodavstvo Vlade nije dala mišljenje o izmjenama Poslovnika o radu, prije nego što su se našle na sjednici.

Kako se ne bi desila slična situacija, Nikšić kaže da od sada zakazuje samo hitne sjednice Vlade FBiH, jer se na njima ne može dopunjavati dnevni red. Lijanović je rekao da su izmjene i dopune Poslovnika u radu uradili vanjski saradnici - pravni eksperti, a ne neko iz Vlade FBiH.

On se nada da će Ustavni sud FBiH vrlo brzo donijeti odluku, koju će ispoštovati.

Lijanović je naglasio da je najvažnije da se stvore pretpostavke da Vlada FBiH može raditi u punom kapacitetu u interesu građana i da se veliki broj nerješenih tačaka rješavaju.

"Uvjeren sam da je sve što smo radili na 76. sjednici u skladu sa Ustavom, zakonom i Poslovnikom i da će to sud potvrditi", rekao je Lijanović.

Na javnoj raspravi su govorili i ministri koji su tvrdili da je Nikšić opstruisao rad Vlade i da po mjesec dana nije zakazivao sjednicu, zbog čega su usvojili izmjene i dopune Poslovnika o radu kako bi potpredsjednik Vlade mogao zakazati sjednicu.

Oni su istakli da su usvojili i zaključak kako bi zamjenik ministra mogao potpisati usvojene akte, koji su tek tada validni.

Ustavni sud FBiH donijet će naknadno odluku o ovome.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: