BiH
1

Ustavni sud FBiH odbio Nikšićev zahtjev, presudio u korist Budimira

Piše: J. H.
(Foto: Fena)
Ustavni sud Federacije BiH danas je donio dvije presude. Prva se odnosi na spor između predsjednika FBiH Živka Budimira i ministra za pitanja boraca/branitelja u Vladi FBiH Zukana Heleza. Druga odluka vezana je za spor između premijera Nermina Nikšića i devet ministara u Vladi FBiH iz SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak.

Odlučujući po Budimirovom zahtjevu, Ustavni sud FBiH donio je odluku da je Zukan Helez bio dužan ispoštovati odluku o razrješenju članova Revizorskog tima za koordinaciju koju je donio Budimir. Ova odluka znači da će revizija boraca/branitelja i invalida rata u ovom bh. entitetu biti obustavljena do izbora novog revizorskog tima.

Predsjednik FBiH Živko Budimir kazao je da je očekivao ovakvu odluku.

"Odluka Ustavnog suda potvrđuje ono što sam ja sve vrijeme govorio, a to je da su predstavnici u Vladi FBiH dužni poštivati instituciju predsjednika FBiH i provoditi njegove odluke. Sud je jasno rekao da je ministar Helez bio dužan provesti odluku predsjednika FBiH, a sada ćemo razmotriti sljedeće postupke", kazao je Budimir.

U drugom slučaju, Ustavni sud FBiH odbacio je zahtjev premijera Nikšića u sporu sa potpredsjednikom Vlade FBiH Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i osam ministara u Vladi FBiH, a koje se odnose na Odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade Federacije BiH i Zaključka Vlade FBiH od 19. marta.

Naime, tog dana devet ministara izglasalo je izmjene Poslovnika o radu Vlade, nakon čega su Nikšić i ministri iz SDP-a napustili sjednicu Vlade FBiH. Ovim izmjenama Poslovnika predviđeno je da potpredsjednik Vlade FBiH može zakazivati sjednice i potpisivati akte Vlade, nakon čega je Nikšić pokrenuo pitanje ustavnosti ove odluke.

"Odbacuje se zahtjev premijera FBiH za rješavanjem spora sa dopremijerom Jekom Ivankovićem Lijanovićem i osam ministara u Vladi FBiH", kazala je predsjednica Ustavnog suda FBiH Kata Senjak na početku obrazloženja odluke.

U presudi se dodaje da osporena odluka i zaključak Vlade nisu objavljeni u Služebenim novinama FBiH te samim tim nisu ni pravno valjani.

"Zbog toga što ne proizvode pravno dejstvo prema bilo kojoj strani, Ustavni sud FBiH nije analizirao porceduru i postupak donošenja Odluke i zaključka, niti je analizirao njihovu usaglašenost sa Ustavom FBiH i Zakonom o Vladi FBiH", pojasnila je Senjak.

Odluku Suda prokomentarisao je i pravni zastupnik devet ministara Ahmed Žilić.

"Ovom odlukom Suda pokazano je da je potrebno da pravna država uđe u Federalnu vladu. Većina ministara će nastaviti raditi u skladu sa procedurama kao i dosada i većina ima prava koja joj pripadaju. Vjerujem da će premijer i ostale političke snage nakon ovog uvidjeti da opstrukcije rada Vlade nemaju mjesta u državi utemeljenoj na vladavini prava", kazao je Žilić.

Premijer Nikšić je u razgovoru za Agenciju FENA prokomentarisao je današnju odluku Ustavnog suda FBiH.

"Očekivao sam ovakvu odluku Ustavnog suda Federacije BiH jer je ova situacija bila više nego očigledno kršenje Ustava FBiH i Zakona o Vladi Federacije BiH, koje je spriječeno time što nisam želio potpisati takvu odluku jer jednostavno nisam želio legalizirati takvo djelovanje. Nažalost, stranke koje ne čine parlamentarnu većinu već godinu dana krše Ustav i zakone kako bi se održali na vlasti izrugujući se volji građana ove zemlje iskazanoj na izborima, te ismijavajući elementarne demokratske principe", kazao je Nikšić te dodao da je "ovom odlukom Ustavni sud FBiH spriječio uspostavu anarhije u FBiH i zato se sada moraju nastaviti procesi koji će takvo stanje definitivno zaustaviti te procesi kojim će se na adekvatan način kazniti vinovnici ovog pokušaja puča".