{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšić: Niko ne može biti nedodirljiv i iznad zakona

F
4.6.2013. u 21:59
9
29
Nikšić: Niko ne može biti nedodirljiv i iznad zakona
9
Nikšić: Niko ne može biti nedodirljiv i iznad zakona
Nermin Nikšić (Foto: Klix.ba)
"I danas tvrdim da praktično niko nije kriv dok mu se to u postupku pred zvaničnim institucijama BiH ne dokaže. Smatram da je dobro da uvodimo standarde i norme prema kojima niko ne može biti nedodirljiv i iznad zakona i niko se ne može pozivati na autoritet funkcije koju vrši", istaknuo je večeras tokom gostovanja na TV 1 premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.
Komentirajući današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj je razmatrana politička odgovornost predsjednika FBiH Živka Budimira, Nikšić je ocijenio da se radi o zamjeni teza te da se stalno govori da je Budimir dodjeljivao pomilovanja.

"Tačno je da je to radio mimo Komisije za pomilovanja i za određena krivična djela za koja zdrav razum ne može da pomisli da je dobro da takvi ljudi budu nagrađeni aktom milosti i budu na slobodi. Ali se stalno previđa činjenica da je Tužilaštvo pokrenulo protiv njega postupak zbog sumnje da je on za ta pomilovanja ostvarivao korist u vidu materijalne nadoknade", kazao je premijer.

On pojašnjava da Ustav Federacije BiH poznaje dva načina na koji se može smijeniti predsjednik Federacije, a za oba je potrebna odluka Ustavnog suda i dvotrećinska većina oba doma Parlamenta FBiH.

Podcrtao je da Budimir ne uvažava akte Predstavničkog i Doma naroda Federalnog parlamenta. Naglasio je da su mu poslanici uskratili podršku, kao i Vladi Federacije, tražeći da podnese ostavku, te da je činjenica da Budimir ne prihvata volju poslanika koje je birao narod.

"Predsjednik Federacije se izdigao iznad njih i zakonodavne vlasti koja je i njega inaugurirala na ovu funkciju i ne dozvoljava parlamentarnoj većini da formira izvršnu vlast u Federaciji. To je ustvari ključni razlog zašto ne funkcioniše vlast u Federaciji i zašto imamo situaciju da predsjednik Federacije BiH nije dostojan te funkcije", smatra Nermin Nikšić.

Također je dodao da će se do odluke Ustavnog suda sačekati kako bi se utvrdilo dalje ponašanje u smislu redovnog slijeda sjednica Vlade FBiH. On se nada da će Parlament Federacije BiH uskoro biti u prilici napraviti rekonstrukciju i imenovati novu vladu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: