Uskoro nova stranka
0

Budimir: Insistiram i dalje na provjeri Džihanovića

FENA
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Klix.ba)
Ne želim prejudicirati šta će se dešavati na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH, 21. marta. Ne mogu govoriti uime SDA, ni bilo koje druge stranke koja ima delegate u tom tijelu, ali ukoliko odluka i ne bude prihvaćena, dobit ćemo je ponovo nazad na usaglašavanje - rekao je Živko Budimir predsjednik Federacije BiH u intervjuu za današnje "Oslobođenje".

Govoreći o predstojećoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta BiH i imenovanju sudija Ustavnog suda FBiH kazao je da i dalje insistira na odgovorima kada je riječ o provjeri jednog od kandidata.

"Uključio sam u provjere još neke institucije, sve u nastojanju da dobijem potpune podatke", kaže Budimir.

U kontekstu penzionisanih generala naglašava "ako uporedimo primanja vojnih umirovljenika, odnosno jednog dijela njih, s primanjima ljudi koji su 40 godina radili u rudniku pa primaju penziju od 350 maraka, to su visoka primanja."

"To sam otvoreno, jasno i glasno rekao. I generalima i predsjednicima udruženja koji su bili kod mene na sastanku, pa je uslijedila jedna njihova iskrena reakcija: 'Nismo protiv toga da se nama smanje penzije, mi smo samo za to da se konačno jednim zakonom riješe svi vojni penzioneri po istim kriterijima'", ističe predsjednik Federacije BiH.

Komentirajući zahtjev federalnog premijera Nermina Nikšića za suspenzijom 110 miliona KM od Svjetske banke namijenjenih malim i srednjim preduzećima, a bez znanja drugih članova Vlade FBiH istakao je da to "nije prvi postupak premijera u kojem on sebi uzima ovlasti koje mu ne pripadaju."

"To pravda, kao i sve dosadašnje, da on želi štititi određene institucije u FBiH, međutim, radi se samo o tome da federalni premijer želi zaštititi pozicije planirane nakon rekonstrukcije federalne Vlade za neke druge koalicijske partnere, u odnosu na ove koji sada čine Vladu FBiH. Ne radi se tu ni o kakvoj zaštiti Federacije, njenih institucija i fondova i slično, već samo o ovome što sam rekao", kazao je Budimir.

S obzirom na to da 6. aprila u Mostaru zasjeda Hrvatski narodni sabor naglasio je da ne ide na zasjedanje, jer nije ni pozvan.

Smatrajući da bi trebao ići kaže da je to još jedan pokazatelj da Hrvatski narodni sabor nije ono što bi trebao biti.

"Ovo danas je marketinški potez HDZ-a i pokušaj realiziranja isključivo interesa i ciljeva te stranke, a ne hrvatskog naroda u BiH", zaključio je Budimir.

Do kraja marta, kako je najavio, bit će registrirana "nova stranka pravde i povjerenja, koja će biti otvorena za sve ljude u BiH, koji prihvataju njena programska načela i ciljeve."