BiH
61

SBiH: Budimir je nedostojan funkcije; SDA: Je li zbog toga što se neko drznuo da ga hapsi?

Piše: E. G.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
U Sarajevu je jutros počela 17. vanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, na kojoj se, na inicijativu zastupnika Stranke za BiH, razgovara o krizi vlasti u Federaciji sa posebnim osvrtom na situaciju nastalu nakon hapšenja predsjednika ovog entiteta Živka Budimira.

Obrazlažući zbog čega je bilo nužno održati ovakvu sjednicu, zastupnici SBiH su kazali da se o krizi vlasti mora razgovarati u parlamentarnim klupama, a ne u političkim strankama.

"Ova tačka bi se mogla proširiti i na funkcioniranje zakonodavne vlasti, jer mi ni u Parlamentu praktično ne znamo ko šta radi. Nakon izbora i svega što smo čuli u izbornom procesu, nakon platformi stranaka i plana i programa Vlade, mi smo se danas našli tu gdje jesmo, pet koraka unazad na putu ka Evropi. Međunarodne institucije s nepovjerenjem gledaju na nas. Oni nas, što bi u narodu rekli, silom tjeraju u džennet, a mi nećemo. Na kraju je rezultat svih tih priča da nas ima svugdje, pa evo i u zatvoru. Klub SBiH misli da je nužno da razgovaramo o onima koji su doveli do ove situacije. Nažalost, funkcionisanje izvršne vlasti je i u ovoj sali vidljivo, ovdje sjedi pola Vlade, a pola nije prisutno (sjednici ne prisustvuju ministri iz SDA op. a.). Da budemo i vrlo jasni prema političkim opcijama koje počesto znaju sedam opozicionih zastupnika svrstavati na ovu ili onu stranu, pokušavajući svoje blokade ojačati prema drugoj strani, ovaj put mi ne držimo ni lijevu ni desnu stranu, ali držimo kurs Bosne i Hercegovine", kazao je u uvodnom izlaganju Omer Vatrić, zastupnik SBiH.

Vatrić je kazao da su za cijelu situaciju u FBiH odgovorni ministri, odnosno njena Vlada, jer ne rade svoj posao. Napomenuo je da među članovima Vlade nema međusobnog dogovaranja, pa čak ni poštivanja.

"Ali, zato Vlada dobro koristi ovaj kišobran koji je napravila, a to je da ministri ne propuštaju ni seminare, ni putovanja, niti bilo koje troškove koji podrazumijevaju trošenje budžetskog novca", dodao je Vatrić.

U SBiH smatraju da SDP mora deblokirati političke procese, a da SDA mora deblokirati sudske instance.

"Vidjet ćete da u Ustavu postoje rješenja za to bez Ustavne komisije, kako je to jučer pokušavano da se premosti, a potpuno je neustavno da se prenose ovlasti koja su jasno definisana", kazao je Vatrić.

U SBiH, između ostalog, smatraju i to da su prijevremeni izbori način razrješavanje krize u FBiH. Zatupnik ove stranke Adil Lozo je kazao da je nužno formirati komisiju koja će se baviti utvrđivanjem toga da li je predsjednik FBiH dostojan obnašanja te funkcije. Ukoliko se ispostavi da jeste, onda je neophodno uputiti prijedlog Ustavnom sudu FBiH da donese odluku kojom se smjenjuje predsjednik FBiH.

"Smatramo da bismo na ovaj način odgovorili svome zadatku kako nam to Ustav i nalaže", kazao je Lozo.

U SDP-u pak smatraju, kako su i ranije kazali, da Budimir treba podnijeti ostavku i omogućiti funkcionisanje Federacije BiH, kazao je šef Kluba ove stranke Jasenko Selimović.

Zastupnik SDA Ismet Osmanović je tokom rasprave rekao da je ova sjednica preuranjena i pitao šta će se desiti ako Budimir izađe iz pritvora 25. maja, odnosno ako sud odluči da nije kriv.

"Nedostojan je, znači, obnašanja funkcije predsjednika, jer se neko drznuo da ga uhapsi? Ako mi odlučimo ovdje da je on nedostojan, a Budimir izađe iz zatvora, šta ćemo onda?", pitao je Osmanović.

Na ovo je replicirao Lozo, rekavši da parlamentarci ne mogu i ne smiju vršiti pritisak na sud u smislu da on produži ili ne produži pritvor Budimiru, ali da ostaje pri tvrdnji da je predsjednik nedostojan obavljanja te funkcije.

"Ja to tvrdim, a možemo ići na Ustavni sud pa da presudi ko je upravu. Nedostojnost je fakat koji se utvrđuje na osnovu drugih relevantnih podataka. Svaka osoba protiv koje se vodi takav vid istrage nije dostojna obavljati takve dužnosti. Ta osoba se treba baviti svojom odbranom, a ne FBiH, takva osoba više nije u stanju normalno funkcionirati, jer je opterećena svojim problemima. Da je Budimir nedostojan obavljanja svoje funkcije potvrđuje i Ustavna komisija", kazao je Lozo, dodajući da se u savremenom svijetu nedostojnim obavljanja funkcije smatra i neko ko ima ljubavnicu.