Halid Genjac
0

"Liberalizacija viznog režima do kraja godine"

FENA
Halid Genjac
Halid Genjac
Građani Bosne i Hercegovine bit će prije Božića, što znači do kraja ove godine, oslobođeni viza, uvjeren je Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije.

On je to kazao danas u Sarajevu nakon razgovora s Paolom Pampaloni, šeficom Odjela za Bosnu i Hercegovinu u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje, naglasivši da su građani BiH zaslužili takvu vijest nakon što je BiH ispunila uvjete.

Genjac je pojasnio da će prethodno, 15. septembra, doći do vrlo važnog sastanka u Evropskom vijeću Komisije za vize i Komiteta za zapadni Balkan, na kojem se očekuje definitivna pozitivna preporuka o liberalizaciji viznog režima za BiH, a uslijedit će i sastanak u Evropskom parlamentu najvjerovatnije početkom oktobra.

Genjac i njegova sagovornica nisu danas razgovarali samo o viznom režimu već i o zakonu o državnoj pomoći a to je oblast u kojoj poruke nisu optimistične.

Gošća je naglasila da je BiH prekršila Sprazum o stabilizaciji i pridruživanju jer nije donijela taj zakon do 1. jula ove godine. Upozorila je na dovođenje u pitanje kredibiliteta Bosne i Hercegovine pa je Genjac naglasio da je jako važno da zakon bude donesen odmah nakon ovogodišnjih izbora, uz napomenu da će to zahtijevati nužni politički dijalog i kompromise.

Treća današnja tema Halida Genjca i Paole Pampaloni bio je zakon o popisu stanovništva u BiH.

Domaćin susreta, pošto je prenio stav gošće iz Evropske komisije da je veoma važno da BiH iduće godine obavi popis mada zakon o tome nije direktna obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, izrazio je nadu da će zakon biti i donijet nakon ovogodišnjih općih oktobarskih izbora u BiH kako bi iduće godine popis mogao biti obavljen.

Popis je od ključne važnosti za same građene jer se svaka sektorska strategija zasniva na statistici kakvu on pruža, napomenuo je Genjac.

On i Pampaloni razgovarali su i o presudi Evropskog suda koja se odnosi na poštivanje Konvencije o ljudskim pravima u predmetu Sejdić i Finci.

Gošća iz Evropske komisije je naglasila da brzo treba donijeti amandmane na Ustav zemlje koji bi omogućili implementaciju te presude.