Osman Topčagić
0

"EU ne povezuje datum ukidanja viza s datumom izbora u BiH"

FENA
Osman Topčagić
Osman Topčagić
Pozitivno izjašnjenje Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta još je jedan korak u provođenju procedure koja vodi do vizne liberalizacije za BiH, ocijenio je danas u razgovoru za Fenu bh. ambasador pri Evropskoj uniji Osman Topčagić.

Naveo je da je sljedeći korak u parlamentarnoj proceduri glasanje i odluka Komiteta za pravosuđe i unutarnje poslove, a zatim glasanje i odluka Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici.

Uporedo s tim ide procedura u Vijeću Evropske unije, a bitan datum u toj proceduri je 15. septembra, kada zasjeda Komitet za zapadni Balkan i Radna grupa za vize.

Topčagić naglašava da će tu države članice da se izjasne o izvještaju Evropske komisije koji je pozitivan za BiH, ali i države članice žele da kažu svoje stavove.

"Mislim da će taj sastanak odrediti daljnju dinamiku. Ako dobijemo pozitivnu ocjenu, ako na tom sastanku prihvate izvještaj Evropske komisije, onda će on ići u daljnju na ambasadorski sastanak i nakon toga na Vijeće Evropske unije u formatu ministara unutarnjih poslova", kazao je bh. ambasador pri EU.

Ti sastanci se održavaju jednom mjesečno, naredni je 7. i 8. oktobra, a zatim početkom novembra, pa sljedeći u decembru.

Na kojem od tih sastanaka će se razmatrati vizna liberalizacija za BiH, zavisit će, vjerovatno, najviše od toga kako će se države članice izjasniti na sastanku Komiteta za zapadni Balkan i Radne grupe za vize, smatra Topčagić.

On je ocijenio da je u Evropskom parlamentu dobro raspoloženje i da postoji velika podrška da se dođe do odluke za viznu liberalizaciju za BiH. Takva podrška je bila i prošle godine i ona je konzistentna.

"U Evropskoj uniji se, inače, datum ukidanja viza ne povezuje s datumom općih izbora u BiH. Oni insistiraju da je to tehničko pitanje i da sama odluka zavisi od ispunjenja uvjeta. Mi smo sada u situaciji da je Evropska komisija ocijenila da smo ispunili uvjete i očekujem da će onda daljnja procedura ići kako je i obećano", kazao je Topčagić.

Međutim, pritom je upozorio da ne treba potcijeniti raspoloženje koje se stvara u nekim državama, u Francuskoj i drugima, prema ilegalnim imigrantima iz drugih država, što se onda povezuje s ovim pitanjem.

"Zato situaciju trebamo pratiti, a u međuvremenu ispunjavati sve obaveze koje smo preuzeli i provoditi zakone koje smo usvojili", rekao je ambasador BiH pri EU Osman Topčagić.