{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Bezvizni režim za BiH najranije do kraja godine"

S
26.8.2010. u 10:14
0
32
"Bezvizni režim za BiH najranije do kraja godine"
0
"Bezvizni režim za BiH najranije do kraja godine"
Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH Boris Jaročevič izjavio je Srni da bi bezvizni režim za građane BiH mogao da stupi na snagu najranije do kraja godine, ukoliko BiH ispuni preostale kriterijume iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.
"Dalji napredak BiH u ispunjavanju kriterijuma iz Mape puta odrediće kada će bezvizni režim stupiti na snagu", rekao je Jaročevič.

On je istakao da Komisija trenutno priprema novu procjenu napretka koji su postigle vlasti BiH u ispunjavanju preostalih pitanja koju će predstaviti Evropskom parlamentu i Vijeću Evrope početkom septembra, ali da je, s obzirom da Komisija još nije završila sa procjenom, prerano za izjave o tome koliko daleko je BiH došla u ispunjavanju preostalih pitanja.

Jaročevič je naveo da će poslije toga biti na Vijeću Evrope i Evropskom parlamentu da donesu zajedničku odluku o prijedlogu.

"Izrada procjene Evropske komisije je tehnička aktivnost koja zavisi isključivo od sposobnosti BiH da ispuni preostala pitanja. U svjetlu toga, od ključne je važnosti da sve lokalne vlasti koje su uključene u vizni dijalog nastave sa postizanjem dosljednog napretka i osiguraju ispunjenje svih preostalih pitanja", poručio je Jaročevič.

Otpravnik poslova Delegacije EU u BiH posebno je apostrofirao da "ono što preostaje da se uradi jeste ostvarivanje napretka u smislu rada Agencije za borbu protiv korupcije u BiH".

"Ako Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH u roku od sedam dana ne produži mandat vršiocu dužnosti direktora Agencije za borbu protiv korupcije, rok za ukidanje viza građanima BiH ponovo će biti prolongiran", rekao je Jaročević za današnju federalnu štampu.

Upozoravajući da ono što se dešava predstavlja korak unazad, on je naveo da ukoliko ne bude postignut napredak u narednih nekoliko dana, neće biti preporuke za liberalizaciju viznog režima, a da će, ako se zakasni sa progresom, biti odgođena preporuka za ukidanje viza.

Govoreći o predstojećim opštim izborima u BiH, Jaročević je istakao da je jedina želja EU da ima partnere koji će nakon izbora biti spremni da BiH povedu na putu ka EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: