Borba za rijeke
390

Lejla Kusturica: Na korak smo do zabrane gradnje malih hidroelektrana, sanjamo da rušimo postojeće

R. D.
Lejla Kusturica (Foto: D. S./Klix.ba)
Lejla Kusturica (Foto: D. S./Klix.ba)
Borba za zaštitu rijeka u Bosni i Hercegovini u posljednje vrijeme je pojačana i podrškom Lejle Kusturice, direktorice Fondacije Atelje za društvene promjene - ACT. Nakon podrške Leonarda DiCapria i javnog obećanja premijera Fadila Novalića ona za Klix.ba govori o borbi koja još uvijek traje.

"Današnja pobjeda rezultat je dugogodišnjih napora brojnih ekoloških aktivista i aktivistica širom Bosne i Hercegovine, mještana koji su se protivili malim hidroelektranama na svojim rijekama, brojnih običnih ljudi. Nikad nismo bili bliže zabrani izgradnje malih hidroelektrana, a koliko je to daleko od konačne potpune zabrane i pobjede, to je teško u ovom trenutku reći. Mi smo dobili javno obećanje, prisegu Vlade Federacije BiH i premijera Novalića koji je jasno rekao da Vlada FBiH pravi strateški zaokret u energetskom smislu. Umjesto fokusa na hidroenergiju kroz male hidroelektrane pravi se zaokret ka solaru i vjetroelektranama", kaže nam na početku razgovora Kusturica.

Premijer je istakao da su u vrijeme kada je pravljena energetska strategija za FBiH cijene bile drugačije, dodaje ona, sada su okolnosti na tržištu promijenjene, a uz sve to imamo bunu u Bosni i Hercegovini, pobunu na terenu. Federalni parlemant je ranije usvojio zaključak o zabrani gradnje koji nema snagu zakona i to je zapravo bio samo manifest političke volje i poruka da se nešto treba uraditi.

Naša najveća snaga su aktivisti na terenu koji se godinama bore (Foto: D. S./Klix.ba)
Naša najveća snaga su aktivisti na terenu koji se godinama bore (Foto: D. S./Klix.ba)

"Cilj tog zaključka bio je da se da zadatak Vladi FBiH da vidi šta je potrebno učiniti da se zabrani gradnja tih objekata, ali oni ništa nisu učinili. Nakon što smo vidjeli da do roka 23. septembra nije ništa urađeno, mi smo lansirali globalnu kampanju, dobili smo podršku tridesetak svjetskih okolišnih organizacija koje su BiH prepoznale kao bitnu tačku za zdravlje cijele planete, s obzirom na to da se ovdje brane posljednje čiste i pitke rijeke u Evropi", kaže nam ona.

Podsjeća nas kako se tome pridružio i čuveni Leonardo DiCaprio, kasnije Robert Refrod te brojni drugi. Svi su prepoznali napore Koalicije za zaštitu rijeka, krovne organizacije u BiH unutar koje se brane naše rijeke.

"Globalne kampanje nema ako nema otpora na terenu, a kod nas je to posebno izraženo. Naša najveća snaga su upravo ti aktivisti i aktivistice koji su spavali na rijekama, Hrabre žene Kruščice, mještani oko Doljanke, sada ljudi iz Klisa oko Neretvice, potom Bunskih kanala, koji se bore protiv bezbroj neregularsnosti koje su pronađene u procesu dobivanja dozvola. Borba na terenu i svjetska podrška su dovele do toga da Vlada FBiH otvori oči i uši te promijeni svoj pristup energetskom sektoru. Oni su vrlo jasno prepoznali da je ovo problem, no sada treba nešto konkretno da urade. Da se pređe s riječi na djela", izjavila je.

Ono što Vlada može da uradi nek uradi odmah (Foto: D. S./Klix.ba)
Ono što Vlada može da uradi nek uradi odmah (Foto: D. S./Klix.ba)

Dakle, to su još uvijek obećanja, a na pitanje koliko je vjerovati političarima u vrijeme predizborne kampanje, Kusturica kaže da će vjerovati onda kad nešto bude objavljeno u službenim novinama, kada postane pravosnažno.

"Mi smo sada jači nego ikada, ali nismo na cilju. Mi smo od Vlade FBiH tražili da u hitnom roku promijeni ono što se može, da promijeni pravilnike i uredbe. Jednim bi se učinilo da sve okolinske dozvole izdaje Federalno ministarstvo okoliša i turizma, a ne kao dosad to su radila i nadležna kantonalna ministarstva. Tražili smo da komisija koja procjenuje studije utjecaja na okoliš ne bude sastavljena od matematičara i fizičara, već da u njima budu stručne osobe, kao i članovi Koalicije za zaštitu rijeka. Tražimo i da se ukinu subvencije za male hidroelektrane, jer je to najveći interes investitora. To ne ide narodu, već investitorima, a narodu dolaze mrvice. Ovim bismo umanjili interes za gradnju, a onda idemo na zakonska rješenja ka potpunoj zabrani", kaže ona.

Čuvari rijeka u drugom entitetu rade iste napore da se gradnja malih hidroelektrana zabrani i u Republici Srpskoj. Radimo skupa i pomažemo jedni drugima. Jer borba je jedna!

Sanjamo BiH bez ijedne brane (Foto: D. S./Klix.ba)
Sanjamo BiH bez ijedne brane (Foto: D. S./Klix.ba)

"Dobili smo obećanje da će se Vlada FBiH do 2.11. oglasiti o našim zahtjevima, dotad mi radimo amandmane na zakone da onemogućimo daljnju gradnju. Poslali smo poruku da ulaganje u male hidroelektrane nije siguran posao, a daljnji cilj je zakonski okvir za zabranu gradnje koji traži dužu parlamentarnu proceduru. Neke stvari ne mogu preko noći, ali ove neke koje su do Vlade FBiH mogu", kazala je.

Potpuna zabrana gradnje bi trebala doći što prije, mi se nadamo u periodu od šest mjeseci do godinu, a okolišni aktivisti imaju san koji dalje sanjaju.

"Sada je fokus da se sačuvaju nedirnute rijeke, a mi se nadamo da ćemo jednog dana poput Amerike rušiti postojeće brane. Lično se nadam da jednog dana u Bosni i Hercegovini neće biti nijedne male hidroelektrane. Nakon toga cilj nam je da ta sela oko rijeka gledamo kao švicarska sela, s brojim sadržajima. Cilj nam je ostati uz te zajednice i jačati kvalitet života na tim rijekama", zaključila je na kraju Lejla Kusturica.