Aktivisti su uspjeli
196

Mini hidroelektrana bh. košarkaša "Zlate" ostala bez dozvole za rad

I. M.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Regulatorna komisija za energiju u Federaciji BiH (FERK) je na 21. redovnoj sjednici održanoj 12. oktobra donijela rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije, kao i zahtjev za sticanje statusa kvalifikovanog proizvođača podnosioca zahtjeva "EKO-VAT" d.o.o. Jablanica.

Ovim potezom je FERK postupio u skladu sa zakonima što je rezultat dugogodišnje pravne borbe Udruženja građana „Za Doljanku“.

Odbijanje dozvole za rad je uslijedilo nakon što je prošlog mjeseca Kantonalni sud u Mostaru posljednjom presudom poništio dozvolu za rad mHe "Zlate“ u Jablanici i naložio FERK-u da ponovi postupak, piše Biznis.info.

Podsjećamo, UG "Za Doljanku" je prije tri godine pokrenulo upravni spor protiv Rješenja kojim je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) izdala dozvolu za rad firmi "EKO-VAT" d.o.o. Jablanica. Kantonalni sud u Mostaru je u obrazloženju svoje presude istaknuo upravo ona kršenja na koja je Udruženje od samog početka svoje borbe ukazivalo FERK-u i ostalim institucijama.

Dugogodišnja borba UG "Za Doljanku" za zaštitu rijeke Doljanke je do sada rezultirala sa ukupno šest presuda u korist Udruženja, a nadležne institucije imaju sve manje prostora zaobilaze zakone, a sada je konačno poništena i dozvola za rad mHe "Zlate" nakon brojnih pokušaja da se njen rad legalizira nepostupajući po jasnim zakonima, a FERK više nije mogao pronaći načina da ponovno izda dozvolu za rad.

"Poručujemo da su ovo izuzetni iskoraci u našoj borbi za zaštitu rijeke Doljanke te pozivamo Federalnu upravu za inspekcijske poslove da izvrše nadzor i obustave rad mHe „Zlate“ zbog neposjedovanja dozvole za rad", saopćeno je iz Udruženja.

Podsjetimo da je firma EKO-VAT u vlasništvu bivšeg košarkaša Mirze Teletovića.