Učesnik Mirovnog samita
91

Lagumdžijina poruka iz Seula: Zapadni Balkan će biti dio EU ili će EU postati balkanizirana

B. R.
Zlatko Lagumdžija na Mirovnom samitu u Seulu (Foto: Fondacija "Društva zajedničkih vrijednosti")
Zlatko Lagumdžija na Mirovnom samitu u Seulu (Foto: Fondacija "Društva zajedničkih vrijednosti")
Predsjednik Fondacije "Društva zajedničkih vrijednosti" Zlatko Lagumdžija je na Mirovnom samitu u Seulu poručio da će Zapadni Balkan biti dio Evropske unije ili će EU postati balkanizirani prostor.

Ovogodišnji samit u organizaciji Univerzalne mirovne federacije je održan pod sloganom "Izazovi savremenog svjetskog poretka". Kako su saopćili iz Fondacije, Lagumdžija je ukazao na važnost proširenja Unije kao, kako je izjavio, bitnog elementa samoodrživog mira na euroazijskim prostorima i predložio niz konkretnih aktivnosti u kojima EU treba pokazati liderstvo i kapacitet na globalnom planu.

Od EU očekuje da krene u oživljavanje inicirane Evropske političke zajednice koja je na samitu lidera država u oktobru prošle godine okupila čelnike 44 zemlje.

"To je moguće samo kroz uključivanje drugih evropskih zemalja u konkretne projekte koje EU za sada drži u okviru svojih članice. To znači prioritetno osnaživanje Berlinskog procesa kroz praktičnu podršku ekonomskom povezivanju šest država Zapadnog Balkana kako bi ih potom u narednih nekoliko godina mogla integrirati u svojevrsnu Evropsku ekonomsku zajednicu", obrazložio je.

Prema njegovim riječima, isti princip bi trebao da se primjeni kod postojećeg Evropskog zelenog dogovora kojim bi se morale uključiti i zemlje Zapadnog Balkana kako bi se ubrzala energetska tranzicija koja je u interesu EU, kao i zemalja regiona.

"Na istim osnovama Zapadni Balkan se može integrirati u projekat Evropske zdravstvene unije i Evropsku digitalnu transformaciju, paralelno sa pregovorima o kandidatskom statusu i ispunjavanju uslova koje podrazumijeva članstvo u EU", dodaje.

Kako je naglasio Lagumdžija, integriranjem Bosne i Hercegovine i zemalja Zapadnog Balkana u euroatlantske strukture je važno, jer samo na taj način EU može nastaviti postojati kao najveći mirovni projekat u savremenoj historiji.

Poručio je da je ovo je vrijeme u kojem će se vidjeti da li će Zapadni Balkan u narednoj deceniji postati dio EU ili će EU postati balkanizirani prostor. Kako je kazao, u svakom slučaju, prije svega, liderstvo EU će odrediti koja od ove dvije sudbine će postati stvarnost širih evropskih prostora, saopćili su iz Fondacije "Društva zajedničkih vrijednosti".