BiH
0

Lagumdžija sa ambasadorima Hrvatske i Saudijske Arabije

Sarajevo-x.com
Zlatko Lagumdžija, Predsjednik SDP BiH, u Sarajevu se u odvojenim susretima sastao sa Ambasadorom Republike HrvatskeTončijem Staničićem, i Ambasadorom Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, Eidom Mohammedom A. Althakafijem.

Dominantna tema razgovora bila je vezana za politička dešavanja u Bosni i Hercegovini i predstojeće Opšte izbore, kao moguće rješenje za izlazak iz krize u kojoj se naša država nalazi već duži vremenski period.

Lagumdžija je posebno naglasio da je uvjeren da će nova vlada predvođena SDP-om intenzivirati saradnju sa Organizacijom Islamskih zemalja i Saudijskom Arabijom te započeti novu fazu odnosa sa zajedničkim ekonomskim ciljevima i interesom.

Lagumdžija je prezentirao i cjeloviti plan 5 politika SDP-a kao 5 ključnih rješenja za Bosnu i Hercegovinu iz oblasti ekonomije, vladavine prava, socijalne reforme, obrazovanja i zdravstva, a koji moraju biti osnova programa rada i nove vlade koja je će biti formirana kao jedan tim za jednu državu Bosnu i Hercegovinu.

Nova vlast u BiH odmah nakon izbora mora sprovesti ustavne reforme koje će morati institucionalizirati mogućnost države da osigura svoje jedinstvo i sama ispuni kriterije za NATO i EU članstvo.