Sarajevo
0

Lagumdžija razgovarao s Davutogluom

FENA
Zlatko Lagumdžija, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) , danas se u u Sarajevu sastao sa ministrom vanjskih poslova Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

Lagumdžija je naglasio da je SDP, kao najjača stranka u Bosni i Hercegovini, dobio mandat građana da napravi promjene u zemlji te da će samo na tim osnovama graditi odnose sa drugim političkim subjektima, saopćeno je iz SDP-a.

Tokom sastanka Lagumdžija je ponovio ranije poznate stavove rukovodstva SDP-a o potrebi usvajanja ustavnih rješenja koja će BiH omogućiti da sama ispunjava uvjete za NATO i EU integracije, istakavši da na tom putu očekuje punu podršku Turske kao zemlje članice NATO-a.

Lagumdžija je upoznao Davutoglua sa cjelovitim planom politika koje su u saradnji sa Nacionalnim demokratskim institutom iz Vašingtona uradili timovi ljudi iz nevladinog sektora i akademske zajednice okupljeni oko SDP-ovih lidera za pojedine oblasti i to za pet ključnih problema BiH - ekonomija, vladavina prava, socijalne reforme, obrazovanje i zdravstvo.

Predsjednik SDP-a zahvalio je ministru Davutoglu na nesebičnom doprinosu Republike Turske na normalizaciji prilika na Balkanu i dosadašnjoj podršci koju je Bosna i Hercegovina imala od ove prijateljske zemlje na svom putu ka NATO-u i EU-u, saopćeno je iz SDP-a BiH.