Optimizam nakon sastanka lidera
0

Lagumdžija: Platforma nikad jača, nema rekonstrukcije Vlade FBiH

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
Mladen Ivanković Lijanović (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Na današnjem sastanku lidera stranaka potpisnica Platforme, čiji je domaćin bio predsjednik SDA Sulejman Tihić, ustanovljeno je kako nema razloga za rekonstrukciju Federalne vlade.

Uoči sastanka političkih lidera SDA, SDP-a, NSRzB i HSP-a u Sarajevu, dvije vodeće stranke u Federaciji BiH razmijenile su "teške" riječi kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Kako je kazao predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koalicija sa SDA nije dovedena u pitanje.

"U javnoj raspravi o Zakonu o unutrašnjim poslovima ćemo sučeliti argumente. Manje-više svi se slažemo da treba restrukturirati neke stvari, mora se definisati proces izbora ljudi koji rukovode Federalnom upravom policije, osigurati njihova operativna i finansijska nezavisnost, a da s druge strane postoji vrlo jasna civilna kontrola nad radom", kazao je Lagumdžija.

Nesuglasice premostive

Na pitanje da li je Platforma jača nego ikad, predsjednik SDP-a i budući ministar vanjskih poslova u Vijeću ministara BiH je odgovorio u svom stilu: "Dopada mi se vaša izjava".

Lider SDP-a vjeruje kako su priče o rekonstrukciji Federalne vlade neutemeljene.

"Mi smatramo da ova Vlada dobro radi i nema razloga za priču o rekonstrukciji", kazao je Lagumdžija.

SDP smatra da nesuglasice sa SDA nisu nepremostive.

"Ili će biti kako oni kažu, ili će biti kako mi kažemo. Poštovat ćemo demokratsku volju u svakom slučaju", izjavio je Lagumdžija.

Približeni stavovi

Mladen Ivanković Lijanović, predsjednik NSRzB, smatra da Vlada FBiH i resorni ministar moraju imati utjecaj na direktora policije.

"Ministar građanima odgovara za rad. Tu je sada problem ministar unutrašnjih poslova FBiH, koji nema nadzora nad direktorom policije. Mi tražimo da i jedni i drugi odgovaraju Parlamentu FBiH", kazao je Ivanković Lijanović.

I predsjendik NSRzB je potvrdio kako su na današnjem sastanku približeni stavovi o Zakonu o unutrašnjim poslovima FBiH.

Rekonstrukcija unutar sadašnje Vlade

Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH Đapić-dr. Jurišić osvrnuo se na izjave HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 o potrebi za rekonstrukcijom Federalne vlade.

"Neće u skorije vrijeme doći do rekonstrukcije, a i ako dođe, to će biti unutar sadašnje Vlade FBiH. Analizirali smo rad i načelno smo zadovoljni onim što je do sada urađeno", izjavio je Zvonko Jurišić.

Što se Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH tiče, slijede dva čitanja i javna rasprava u kojoj će SDA i SDP pokušati doći do zajedničkog zaključka.