Iznenadni sastanak u Sarajevu
0

Lideri stranaka Platforme raspravljaju o Zakonu o policiji

Piše: J. H.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu se trenutno održava sastanak lidera stranaka potpisnica Platforme. Iako nema zvaničnih informacija, pretpostavlja se da će lideri razgovarati o Zakonu o unutarnjim poslovima FBiH.

Stranka demokratske akcije danas je izrazila zabrinutost zbog "upornog insistiranja SDP-a na izmjenama i dopunama Zakona o unutarnjim poslovima sa ciljem da se policija stavi pod punu političku kontrolu".

"Ukoliko ovakve izmjene budu usvojene, to bi značilo odustajanje i negiranje svih dosadašnjih reformi te uspostavu političke kontrole u procesu imenovanja i razrješenja policijskih dužnosnika, što znači i politički nadzor nad sveukupnim operativnim radom policije", stav je SDA.

Sama činjenica, kako navode u ovoj stranci, da je savjetnik predsjendika SDP-a Zlatko Miletić osam godina bio direktor Federalne uprave policije dovoljno govori o principijelnosti SDA.

"Smatramo da nije dobro za ukupne odnose u Koaliciji što je o pitanju ovako važnog Zakona, koji nije predmet programske osnove za rad Koalicije, došlo do preglasavanja SDA", poručuju iz ove stranke.

U SDA tvrde kako odnosi među strankama potpisnicama Platforme nisu narušeni te da nesuglasice u vezi sa Zakonom o unutrašnjim poslovima ne bi trebale utjecati na odnose među strankama.

Više informacija o rezultatima sastanka bit će poznato oko 13 sati kada će učesnici sastanka dati izjave za medije.