{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić: Platforma nema alternativu; Ljubić: Želimo jaku državu

17.4.2012. u 17:20
0
19
Tihić: Platforma nema alternativu; Ljubić: Želimo jaku državu
0
Danas je u Sarajevu održan sastanak čelnih ljudi SDA i HDZ 1990 na kojem je, kako su rekli učesnici, razgovarano o gorućim problemima na državnom i federalnom nivou. Između ostalog, razgovarano je o provođenju presude Sejdić-Finci, fiskalnom okviru te mogućoj rekonstrukciji Vlade FBiH.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Kako je kazao Sulejman Tihić, u SDA su zabrinuti zbog ukupne situacije u BiH.

"Nismo sretni što dva HDZ-a nisu dio vlasti i u Federaciji BiH, svjesni smo da se to negativno odražava na ukupne odnose u državi", kazao je Tihić.

U SDA smatraju da se kroz provođenje presude Sejdić-Finci osigurava i legitimeitet izbora hrvatskih predstavnika, kako u Domu naroda tako i u Predsjedništvu BiH. Što se fiskalnog okvira tiče, u SDA misle da on nije urađen po zakonu i zbog toga ga neće podržati na Vijeću ministara niti u Parlamentu BiH.

"Ovo je atak na funkcionisanje državnih institucija, atak na evropski put naše zemlje. Ovim se jačaju entiteti, a slabi BiH. Ako ovako ostane, mi možemo državu zaključati do 2014. godine", dodao je Tihić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kaže kako je današnji sastanak bio uvod u sastanak šest lidera, koji će se održati početkom maja.

"Nakon napretka i zamaha koji je u BiH bio vidljiv pred formiranje Vijeća ministara, čini mi se da se trenutno nalazimo na pragu jedne političke krize i bojim se da ne zapadnemo u stanje stagnacije", kazao je Ljubić.

I u HDZ-u 1990 smatraju kako presudu Sejdić-Finci treba implementirati što prije i u cijelosti. Ljubić je nagovijestio ono što će se možda u skorije vrijeme desiti, a to je način izbora članova Predsjedništva. Predsjednik HDZ-a 1990 je iznio nekoliko opcija.

"Postoji kompromisna opcija, a to je da se jedan član Predsjedništva BiH bira u Narodnoj skupštini RS-a, a dva u Parlamentu FBiH. Mi smo spremni razgovarati o svim opcijama", dodao je Ljubić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U HDZ-u 1990 smatraju da restrikcije u budžetu ne bi smjele trpjeti institucije, ni euoratlantski proces.

"To su institucije zadužene za ustavno-pravni poredak BiH i pitanje izbjeglica", pojasnio je Ljubić te dodao da će predstavnici HDZ-a 1990 u institucijama zaduženim za donošenje budžeta biti konstruktivni.
"Naše strateško opredjeljenje nije slabljenje države, a jačanje entiteta", kazao je Ljubić.

Na pitanje novinara o problemima u koaliciji SDP - SDA, Tihić je rekao kako svaka koalicija ima problema pa tako i Platforma.

"Dva ključna problema koalicije su Zakon o unutrašnjim poslovima i fiskalni okvir. Smatram kako ova koalicija nema alternativu", kazao je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: