{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tihić: Platforma nema alternativu; Ljubić: Želimo jaku državu

17.4.2012. u 17:20
0
19
Tihić: Platforma nema alternativu; Ljubić: Želimo jaku državu
0
Danas je u Sarajevu održan sastanak čelnih ljudi SDA i HDZ 1990 na kojem je, kako su rekli učesnici, razgovarano o gorućim problemima na državnom i federalnom nivou. Između ostalog, razgovarano je o provođenju presude Sejdić-Finci, fiskalnom okviru te mogućoj rekonstrukciji Vlade FBiH.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Kako je kazao Sulejman Tihić, u SDA su zabrinuti zbog ukupne situacije u BiH.

"Nismo sretni što dva HDZ-a nisu dio vlasti i u Federaciji BiH, svjesni smo da se to negativno odražava na ukupne odnose u državi", kazao je Tihić.

U SDA smatraju da se kroz provođenje presude Sejdić-Finci osigurava i legitimeitet izbora hrvatskih predstavnika, kako u Domu naroda tako i u Predsjedništvu BiH. Što se fiskalnog okvira tiče, u SDA misle da on nije urađen po zakonu i zbog toga ga neće podržati na Vijeću ministara niti u Parlamentu BiH.

"Ovo je atak na funkcionisanje državnih institucija, atak na evropski put naše zemlje. Ovim se jačaju entiteti, a slabi BiH. Ako ovako ostane, mi možemo državu zaključati do 2014. godine", dodao je Tihić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kaže kako je današnji sastanak bio uvod u sastanak šest lidera, koji će se održati početkom maja.

"Nakon napretka i zamaha koji je u BiH bio vidljiv pred formiranje Vijeća ministara, čini mi se da se trenutno nalazimo na pragu jedne političke krize i bojim se da ne zapadnemo u stanje stagnacije", kazao je Ljubić.

I u HDZ-u 1990 smatraju kako presudu Sejdić-Finci treba implementirati što prije i u cijelosti. Ljubić je nagovijestio ono što će se možda u skorije vrijeme desiti, a to je način izbora članova Predsjedništva. Predsjednik HDZ-a 1990 je iznio nekoliko opcija.

"Postoji kompromisna opcija, a to je da se jedan član Predsjedništva BiH bira u Narodnoj skupštini RS-a, a dva u Parlamentu FBiH. Mi smo spremni razgovarati o svim opcijama", dodao je Ljubić.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

U HDZ-u 1990 smatraju da restrikcije u budžetu ne bi smjele trpjeti institucije, ni euoratlantski proces.

"To su institucije zadužene za ustavno-pravni poredak BiH i pitanje izbjeglica", pojasnio je Ljubić te dodao da će predstavnici HDZ-a 1990 u institucijama zaduženim za donošenje budžeta biti konstruktivni.
"Naše strateško opredjeljenje nije slabljenje države, a jačanje entiteta", kazao je Ljubić.

Na pitanje novinara o problemima u koaliciji SDP - SDA, Tihić je rekao kako svaka koalicija ima problema pa tako i Platforma.

"Dva ključna problema koalicije su Zakon o unutrašnjim poslovima i fiskalni okvir. Smatram kako ova koalicija nema alternativu", kazao je Tihić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: