BiH
0

Ivanić: Daleko je dogovor o odluci u slučaju Sejdić i Finci

SRNA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić rekao je da je očigledno veoma daleko postizanje dogovora o odluci Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci". Nakon što je Kolegijum Privremene komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje odluke Evropske komisije održao sastanak sa predstavnicima 11 stranaka zastupljenih u parlamentu BiH, Ivanić je rekao da nije optimista da će Komisija doći do rješenja.

On je dodao da nije optimista ni da će lideri šest stranaka koje čine kolegijume oba doma parlamenta BiH u petak na sastanku u Banjoj Luci uspjeti da se dogovore o tome.

Ivanić smatra da se do rješenja može doći veoma lako i brzo. 

"Rješenje je da se u Dom naroda iz RS bira pet delegata, od kojih su najmanje četiri iz reda srpskog naroda, a iz Federacije BiH 10 delegata, od kojih najmanje po četiri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda", naveo je Ivanić i dodao da slično rješenje treba primjeniti i kad je riječ o izboru članova Predsjedništva BiH. 

Prema njegovom mišljenju, to su promjene koje ne zabranjuju ostalima da budu kandidati, ali im se i ne garantuje da će da budu izabrani. 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić rekao je da su za SDA rješenja još ranije politički dogovorena u "Aprilskom paketu" za koja je Venecijanska komisija rekla da su u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. 

"Nadam se da su svi oni koji su bili protiv `Aprilskog paketa` uvidjeli koliku su štetu napravili BiH", istakao je Tihić. 
Prema njegovim riječima, SDA je saglasna i da se na neki način izađe iz ovira presude "Sejdić i Finci" i ustavnim amandmanima riješi na zadovoljavajući način izbor legitimnog predstavnika hrvatskog naroda. 

On je pozvao političke predstavnike iz Republike Srpske da podrže prijedlog da bude indirektan izbor članova Predsjedništva BiH jer se samo na taj način možemo obezbijediti legitiman izbor svih konstitutivnih naroda. 

"SDA se zalaže za cjelovit dogovor, odnosno potpuno provođenje odluke. Protiv smo i asimetričnih rješenja. Izbor članova Predsjedništva treba da bude isti i u Srpskoj i u Federaciji BiH", poručio je Tihić. 

Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić rekao je da je na sastanku zastupao stav hrvatskog bloka u BiH i stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora, a to je cjelovito provođenje presude Evropskog suda i na suštinski način. 

"Pozitivno je da su predstavnici svih političkih stranaka uvidjeli potrebu da se provođenjem ove presude riješi i pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata i u Predsjedništvu BiH i Domu naroda", istakao je Ljubić i dodao da nijedno rješenje provođenja presude "Sejdić i Finci" ne smije ići na štetu bilo kog konstitutivnog naroda, jer bi to značilo štetu i za BiH. 

On je naveo da je na sastanku rekao da su mu dragi Sejdić i Finci, ali da su mu draži hrvatski narod i BiH. 
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija napustio je sastanak oko 40 minuta nakon njegovog početka, ne želivši da da izjavu brojnim novinarima.