BiH
0

HDZ 1990: Neminovna rekonstrukcija Vlade FBiH

SRNA
Vlada FBiH
Vlada FBiH
Rekonstrukcija izvršne vlasti i Vlade Federacije BiH koja je uspostavljena protivno Ustavu i zakonu neminovna je da bi se u ovom dijelu BiH vratilo ustavno stanje, izjavio je portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar.

On je negativno ocijenio jučerašnji sastanak čelnika SDP-a Zlatka Lagumdžije i SDA Sulejmana Tihića na kome je, kako je rekao, došlo do ličnih uvreda između pojedinih čelnika stranaka koalicije.

"Više je nego očito da ti odnosi nisu u koaliciji, već da su oni neprijateljski. Jučerašnji sastanak je apsurdan i neprirodan jer ove stranke nemaju zajedničku politiku, program, ideologiju i ne mogu dati pozitivne rezultate po pitanju privrednog razvoja, stabilizovanja socijalnih prilika i slično", rekao je Vegar Srni.

On smatra da je jučerašnji sastanak pokazao da će ovaj koalicioni odnos biti sve lošiji, te da će sukob među njima biti sve dublji.

"Mislim da je u interesu ove dvije stranke da izvrše rekonstrukciju Vlade koja ima loše rezultate i koja se do sada jedino bavila kadrovskim pitanjima, odnosno postavljanjem svojih ljudi. Za godinu dana nisu donijeli nijedan bitan zakon", naveo je Vegar.

Lideri Platforme, Lagumdžija i Tihić, zaključili su na jučerašnjem sastanku da je Vlada FBiH, osim određenih primjedbi i kritika na rad nekih sektora, generalno dobro radila i da je ispunila zadatke i očekivanja koji su bili pred njom, te da nema razloga za njenu rekonstrukciju.