BiH
61

Lagumdžija-Hammond: Njemačko-britanska inicijativa šansa da se riješe problemi građana

Anadolija
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu sa ministrom vanjskih poslova Velike Britanije Philipom Hammondom.

Kako je saopćeno iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo zbog posjete Hammonda, naročito jer do iste dolazi u vrijeme kada se u Bosni i Hercegovini priprema potpisivanje smjernica za pristup Evropskoj uniji.

Kazao je da posjetu vidi kao novi poticaj evropskim integracijama BiH i poruku da je Inicijativu za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija naše zemlje nova šansa koju naša zemlja na smije da propusti.

"Inicijativa je šansa da se uhvatimo u koštac sa konkretnim problemima koji se tiču svih građana Bosne i Hercegovine s obzirom da su u fokusu iste ekonomske reforme i poglavlja 23. i 24. koja se tiču borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije" kazao je Lagumdžija.

On je upoznao ministra Hammonda da je Inicijativa za pokretanje i ubrzanje procesa evropskih integracija, kojoj su dali dodatni poticaj ministar Hammond i ministar vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Frank-Walter Steinmeier, od strane svih političkih aktera u zemlji bez izuzetaka ocijenjena kao pravovremena i pozitivna. Dodao je da da Inicijativa predstavlja i jedan kreativan pristup traženju rješenja za problem zastoja u pristupanju BiH Evropskoj uniji.

Lagumdžija je ministra Hammonda također upoznao da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usaglasilo Prijedlog zajedničke izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji, koja je proslijeđena političkim liderima na usvajanje, kao i sa trenutnim političkim prilikama u zemlji sa osvrtom na formiranje vlasti nakon održanih Općih izbora.

Ministar vanjskih poslova BiH je izrazio nadu da će nakon što pisana izjava bude potpisana od strane političkih lidera i usvojena u Parlamentu BiH, Vijeće Evropske unije donijeti odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nakon čega će se prema utvrđenoj dinamici nadležnih organa vlasti u BiH, u konsultaciji sa EU, utvrditi inicijalna reformska agenda bazirana na Kopenhagenškim kriterijima uključujući socio-ekonomske reforme i Sporazum za rast i zapošljavanje te pristupiti njihovom provođenju kako bi se stvorile pretpostavke da naša zemlja podnese aplikaciju za članstvo u EU.

Ovom prilikom Lagumdžija se ministru Hammondu zahvalio na ličnom angažmanu, kao i na ukupnom zalaganju Ujedinjenog Kraljevstva koje je potvrđeni prijatelj Bosne i Hercegovine, stoji u saopćenju MVP-a.