Nakon odluke Ustavnog suda FBiH
27

Krivci moraju odgovarati za neustavne odluke, a SDP je sam sebe nokautirao

Piše: Edita Gorinjac
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Odluka Ustavnog suda Federacije BiH kojom je jučer utvrđeno da je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH od 26. juna održana u suprotnosti sa Poslovnikom doma, čime je povrijeđen i Ustav FBiH, nije nešto što je bilo neočekivano, ali neko zbog neustavnog djelovanja mora snositi odgovornost, ocjena je političara i političkih analitičara.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić kaže da se krajem juna desilo političko, pravno i ustavno nasilje u zemlji, a njegovi akteri su pokazali kako bi vodili državu te da za njih zakoni i poslovnici o radu u parlamentima ne znače ništa te da je bitno samo ostvarivanje ličnih ciljeva.

"Ciljevi koje su sebi postavili su svakako neostvarivi. Ovdje se još jednom pokazalo da u BiH postoje institucije koje mogu riješiti pravne i ustavne zavrzlame koje su prouzrokovali pojedinci i grupacije u FBiH. Smatramo da u ovom momentu trebaju odgovarati ljudi koji su bili na pozicijama predsjednika i potpredsjednika Parlamenta u ova dva mjeseca, protiv njih treba podnijeti krivične prijave zbog svih njihovih nelegalnih potpisa u ovom periodu, jer su zajedno sa ne parlamentarnom većinom izvršili pravi politički i pravni puč. Smatram da će i Denis Zvizdić i Stanko Primorac protiv njih ponijeti prijave za sve što su učinili za ovo vrijeme. Da, za ovo mogu odgovarati Fehim Škaljić i Tomo Vidović. U političkom smislu sigurno će odgovarati SDP, pa i SBB, jer su napravili nešto što se kosi sa svim političkim i pravnim normama, a mislim da će ih i građani kazniti na pretstojećim lokalnim izborima", smatra Jurišić.

S obzirom da su bili upozoreni i svjesni da krše Poslovnik o radu Predstavničkog doma FBiH i Ustav FBiH, krivci za ovakvu situaciju moraju snositi odgovorsnost, a SDA će to i tražiti izjavio je predsjednik te stranke Sulejman Tihić.

Jučerašnja Odluka Ustavnog suda Federacije BiH će prividno produbiti političku krizu u Federaciji, ali će prvenstveno SDP biti taj koji će pretrpjeti štetu, i to vlastitom zaslugom, smatraju politički analitičari.

Građani kažnjavaju krivce

Kako je za Klix.ba izjavio politički analitičar Ibrahim Prohić, SDP već trpi štetu svojih političkih odluka. Naš sagovornik podsjeća na to da je prema posljednjim istraživanjima podrška ovoj stranci, pogotovo u sarajevskim općinama, gotovo prepolovljena.

"To je pozitivna stvar, ne zato što je riječ o SDP-u, nego zato što su građani počeli prepoznavati koga treba kazniti, a koga treba nagraditi. Već sam rekao ranije da smo mi zrelo društvo i da su ovo zrele politike SDP bi trebao biti debelo kažnjen na izborima u oktobru, ali i na onima 2014. Druga dimenzija ovog slučaja koju bih htio naglastiti je to da su mnogi smatrali, ne bez razloga, da odluka Ustavnog suda neće biti autonomna i da će on podleći političkim pritiscima. Na sreću, Ustavni sud je uspio donijeti jednu vrlo realističnu odluku. Uostalom, mi sve vrijeme svjedočimo političkom, ustavnom i pravnom nasilju. Sjetite se da je i Federalna vlada formirana 'na guranje' sa istiskivanjem HDZ-a", kaže Prohić.

Posljednja epizoda političke krize koja je počela "avanturom SDP-a koju su nazvali uspostavljanjem nove parlamentarne većine je i motivirana izbornim potrebama te stranke, jer oni znaju da nisu ispunili ništa ili gotovo ništa od izbornih obećanja 2010. godine.", kaže Prohić. On dodaje da je SDP-u samo bio potreban krivac, odnosno žrtveni jarac kojeg su pronašli u SDA.

"Naravno, SDA uopće ne treba žaliti, ali ja govorim ovdje o motivima SDP-a, SDA je u ovom trenutku marginalni politički faktor. Dugoročno gledano BiH je u permanentnoj političkoj krizi, a ona se intenzivirala od 2006. pa na ovamo. Doduše njen intenzitet varira, ali to je stalna kriza koju prekidaju imaginarno samo spinovi vladajućih političkih stranaka. Vladajuće stranke već godinama ne rade ništa za opći javni interes", mišljenja je Prohić.

Što se tiče relacije SDP - SBB u narednom periodu, Prohić kaže da će se stvari same od sebe pokazati, ali da se radi "vrlo kontroverznoj relaciji Lagumdžija - Radončić, koja ima svoju burnu historiju", koja varira između dobrog odnosa iz interesa i međusobne paljbe jednog po drugom.

Mijenjaju se partneri u vlasti, ali ne i život građana

"Nije bitan u suštini odnos između SDP-a i SBB-a, kao što nije bio bitan ni onaj između SDP-a i SDA, ključno je da se mijenjaju igrači, mijenjaju se članovi koalicije, ali se ne mijenja suština stvari. SDP je samo spinovao da je on formirao programsku koaliciju na razini FBiH koju je nazvao 'platforma', a zapravo je to samo bila interesna koalicija u kojoj se znao gazda", kaže Prohić.

Generalno govoreći o konstantnim kršenjima ustava i poslovnika parlamenata, gdje svako malo mora intervenisati ovaj ili onaj ustavni sud, profesor ustavnog prava dr. Ćazim Sadiković u razgovoru za naš portal kaže da se bez reforme ustavnog sistema ne može očekivati ništa dobro.

"Ne može se očekivati ništa dobro ni na demokratskom planu, ni na planu ljudskih prava, provođenja demokratskih izbora, niti u pogledu demokratskog procesa u skupštinama i stvaranja parlamentarne većine koja bi imala demokratski karakter. To je generalan odgovor koji nažalost kao papagaj ponavljam, sve drugo je posljedica ovakvog ustavnog stanja kakav sada imamo", kaže profesor Sadiković.

U BiH je trebalo primijeniti rezulucije Vijeća Evrope u kojima stoji šta sve u tom pogledu treba uraditi i to još 2006., dodaje profesor.

"Tamo je rečeno da etničko treba zamijeniti građanskim, da treba pojednostaviti procedure odlučivanja, da treba napraviti novo teritorijalno uređenje i tako dalje, ali od toga nemamo ništa. Tako misli i najdemokratskije tijelo Evrope, ali to je i moje mišljenje", kaže prof. Sadiković.